КАДА ЋЕ ШАНСА ДА ДОБИЈЕ ШАНСУ (7) – Посао тежак, а зарада мала

КАДА ЋЕ ШАНСА ДА ДОБИЈЕ ШАНСУ (7) – Посао тежак, а зарада мала

dsc_0022

Миле Филиповић из Козјака свакод дана испоручи 500 литара млека, највише у лозничком крају, али од тога у последњих неколико месеци нема вајде. Каже да се  када је почињао пре десетак година од продаје млека могло лепо живети, а да сада због ниске откупне цене производи само губитке. Уколико се услови не промене набоље, озбиљно размишља да распрода стадо

Од када зна за себе Миле Филиповић (49) из Козјака бави се пољопривредом. Пре њега на земљи су радили његов деда и отац тако да је он наставио породичну традицију. Сумња да ће његов син наставити тим путем, јер је посао тежак, а приход неизвестан, понајмање зависи од пољопривредника и његовог рада. Бавио се ратарством, а онда је пре десетак година одлучио да набави краве музаре и да се посвети млекарству.

– Било је одлично на почетку. Млеко је имало цену од 42 динара по литру, плус премија од седам динара коју даје држава тако да се могло добро зарадити. Много сам радио, али исплатило се. Цена је била солидна, а зарада пристојна. Међутим, из године у годину откупна цена млека је све нижа, а последњи удар је био пре два месеца када је откупљивач снизио цену са 38 на 28,5 динара по литру. То је још више повећало губитке које правим сваког дана тако да озбиљно размишљам о томе да распродам стадо – каже он.

Филиповић тренутно има 95 грла стоке – 45 музних крава, 15 телади и 35 бикова. Сва грла су уматичена. Краве дају у просеку од 30 до 40 литара млека сваког дана. Филиповић београдском “Имлеку”, са којим сарађује од почетка, дневно испоручи 500 литара млека, а још 150 искористи за исхрану телади. Обрађује 58 хектара земље, од тога је осам у његовом власништву, а осталу земљу изнајмљује. Задовољан је приносима на својим њивама на којима  примењује комплетну агротехнику. Највише парцела је под кукурузом – 30 хектара, пшеницом и детелином засеје по десет хектара. Има комплетну механизацију – четири трактора, комбајн, све прикључне машине. Већину је набавио пре седам-осам година. Сада и када би хтео нешто да купи нема новца. Пре две године купио је половни трактор и комбајн и за ту намену подигао је кредит у банци под комерцијалним условима.

Велики трошкови

– Могло би се лепо живети од пољопривреде када би цене биле стабилне. “Имлек” је раније уредно плаћао, као и држава премију, чини то и сада, али је тренутна откупна цена понижавајућа и не могу да подмирим трошкове које имам. Препуштени смо на милост и немилост откупљивачима. Нико нас не тера да предајемо млеко, али шта да радимо. У последње две године производим  само губитке и никако да се ишчупам. Најмање стотинак евра дневно кошта исхрана стоке, струју плаћам 50.000 динара месечно, а где је ту мој рад. То нико не рачуна. Не интересује оне који диктирају цене колико моја породица и ја радимо. Готово све произведем на својим њивама, па и поред тога не могу да опстанем. За ову зиму силирали смо кукуруз са 17 хектатра. Пет дана смо радили и припремили 240 тракторских приколица и надам се да ће то бити довољно. Прошле зиме нисам имао довољно кукуруза па сам морао да купујем концентрат за исхрану крава тако да сам све што сам добијао за продато млеко давао за сточну храну. За силирање кукуруза потрошио сам 2.000 литара горива и  уз остале трошкове по хектару ме коштало готово хиљаду евра, па ти види где је ту рачуница. Пошто већину земље узимам под закуп огроман новац морам да издвојим и за ту намену. Некада је то било 150 евра по хектару, а сада траже 200, па и 250 евра за годину дана – јада се Филиповић.

Немам времена да јурим субвенције

Иако има регистровано пољопривредно газдинство и уредно плаћа све обавезе истиче да није користио субвенције локлалне самоуправе јер нема времена да оде до града и да се бави папирологијом. Сматра да би било добро да представници локалне самоуправе чешће одлазе на терен, да разговарају са пољопривредницима и да их упознају са мерама које предузимају за подстицај пољопивредне производње. Каже да често разговара са другим пољопривредницима и да се сви имају исте проблеме. Нико од њих се не боји тешког рада, али тренутни услови многе од њих приморава да смање производњу како не би гомилали губитке.

– Не желим да мењам посао. Добро ово радим и желим да наставим, али како, на своју штету не могу. Намеравао сам да повећам број крава, да уложим у модернизацију штала, али при овој откупној цени од тога нема ништа. Држава мора озбиљније да се укључи у овај проблем, не сме се држати по страни заклањајући се иза слободног тржишта. Може од пољопривреде да се живи и то пристојно, али морају да се промене услови. Ако ускоро откупна цена млека не буде повећана бићу принуђен да краве продам на кланицу јер нема сврхе да и даље радим на своју штету. Надао сам се да ће син наставити породични посао, али од тога, највероватније, неће бити ништа. Саветујем га да настави школовање и да ради нешто исплативије и много лакше. И ћерка ће наставити школовање у вишој васпитачкој. Ја ћу овако издржати још неко време, а после, ако се ништа набоље не промени посветићу се нечему другом – каже Миле Филиповић.

Нема ко да чисти штале

Велики проблем је и радна снага које, како каже, нема. Млади се, истиче, жале да нема посла, а када им се понуди да раде на пољопривреди нису заинтересовани.

– Мој радни дан почиње у пола пет ујутро и траје до девет увече. Времена за предах готово да и немам. Немам када да седнем да мало одморим и тако сваког дана. О годишњем одмору и не размишљам. Не могу да одем код пријатеља на славу или свадбу. И када бих решио да се одморим, коме да оставим оволики посао. Неће нико да ради на пољопривреди. Тежак је ово посао, горка је кора хлеба која се на овај начин заради. Повремено су нам потребни радници због повећаног обима посла, али немам кога да нађем. Обишао сам пет села да бих нашао људе да ми помогну код силирања кукуруза. Потребан ми је радник за чишћење штале јер сам више не могу, али неће нико. Да возе трактор још би можда и могао неког да нађем, али за шталу ама баш никога. Плаћам две, две и по хиљаде дневно за сат и и по посла ујутро и исто толико увече и ништа. Размишљам да дам оглас па можда се неко и јави – каже Филиповић.

В. Ст.

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )