“ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА” – ЛОЗНИЦА – Највише се краде у Лозници

“ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈА” – ЛОЗНИЦА – Највише се краде у Лозници

dir-aleksandar-markovic

Због учесталих крађа на објектима лозничке „Електродистрибуције“ последњих година причињена је штета  од око десет милиона динара. Од десетак тежих крађа, расветљена је само једна. Лозница је међу првима и по броју откривених крађа струје којих је ове године било 174

Лозничани су претпрошле суботе више од два сата били без струје, а разлог томе је квар на трафостаници 110-35 кв Лозница 1, у Улици Републике Српске, настао после покушаја крађе високонапонског бакарног кабла. Без струје је тада остало 25.000 купаца у Лозници и приградским насељима и око 5.000 купаца у Брањеву у РС  који се, такође, напајају из Лознице. Истог дана, у току отклањања квара украден је и део кабловског вода 10 кв Младост – фекална станица. Причињена је штета од 2,4 милиона динара. Ове године  је на 35 киловатној трафостаници у Лозници украдена опрема која је довела у питање напајање целог града  штета је већа од милион динара, пре месец дана однето је 50 метара 35 киловатног кабла а штета је 900.000 динара. То је само део крађа које се последњих година дешавају на подручју које покрива лозничка „Електродистрибуција“ по чему смо први у земљи. Најчешће се краду подземни каблови и водови, али и  комплетна опрема у трафостаницама и машинским салама малих хидроелектрана. Према речима Александра Марковића, директора „Електродистрибуције“, Лозница предњачи по броју крађа међу којима је десетак већег обима. Све су уредно пријављене МУП- у, али до сада нису имали повратну информацију да ли су лопови ухваћени.

– Ако се посматрају последице које ове крађе могу изавати у функционисању града  и угрожавању живота појединих људи, могло би се сматрати да је у питању и једна врста диверзије. Због последње крађе, без струје је био и гранични прелаз – истиче Марковић.

У Лозници се не краду само делови са енергетских објеката, краде се и струја. По броју контрола и броју откривене неовлашћене потрошње струје Лозница је прва у Србији са 9,93 одсто, свака десета контрола је успешна. Како каже Марковић, на почетку године губици су износили 17,81 одсто који су у највећем броју били израз великог броја неовлашћене потрошње.

– Уследиле су акције, формирани су специјални тимови за неовлашћену потрошњу а после тога било је и интерних контрола па сада за првих седам месеци губици износе

14,24 одсто. Захваљујући томе,  лознички огранак се по проценту смањења губитака у односу на прошлу годину налази на трећем месту, иза Ниша и Врања. У јулу су губици износили 11,8 одсто а то су већ губици на нивоу уређених огранака као што је Зрењанин, Нови Сад који припадају „Електровојводини“. То је резултат посвећености послу запослених, али и поверења грађана који нам анонимно дојављују места где постоји сумња на неовлашћену потрошњу и у великом броју те сумње се испоставе као тачне – каже он.

Од почетака године откривено је 174 крађа струје, више их је у домаћинствима, али много веће губитке електропривреда трпи због крађе струје од стране предузећа.

Ухапшена четири лопова

Полиција је расветлила кривично дело тешка крађа, које је крајем 2014. године извршено на штету  лозничке „Електродистрибуције“ у кругу Холдинг компаније „Вискоза“. Због основане сумње да су извршили ово кривично дело полиција је поднела кривичну пријаву против четири особе из Лознице. Да подсетимо, због те крађе Лозница је остала без струје.

Први испунили план

Лозничка „Електродистрибуција“ је у првих шест месеци остварила план рада са 139 одсто у односу на расположива средства. Како каже директор Александар Марковић, 118 милиона је уложено у мрежу, али пошто су тендери у току, очекује се још новца.

– Ми смо по овом резултату први, али увек  може боље. Радићемо на побољшању мреже и на замени дрвених стубова  којих на целом простору које покрива наша „Електродистрибуција“ има 47 хиљада од чега 25 хиљада у Лозници – каже Марковић.

Верица Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )