САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ У ЗАЈАЧИ –  Готово до краја новембра

САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ У ЗАЈАЧИ – Готово до краја новембра

za-naslovnuРадови на санацији  депоније јаловине из  топионице “Зајача”, званично започети последњег дана март,а теку по плану. Лозницу је прошлог петка посетио државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан и одржао радни састанак са представницима министарства, радне групе, надзора, извођача и пројектаната.

Према његовим речима, то је заједнички пројекат који Влада Србије, односно надлежно министранство реализује ради решавања дугогодишњег проблема еколошког загађења на територији града Лознице.

– Урађено је 60 одсто посла и предвиђени план за завршетак радова је 30. новембар. Посао иде по  предвиђеној динамици и надамо се да ћемо га крајем новембра завршити посао и да ће Лозница и Зајача  имати решен тај вишегодишњи еколошки проблем. Поставља се непропустива фолија, онда следе земљани радови, па озелењавање и прављење еколошког парка. Лозница тиме решава проблем Зајаче, решила је проблем ЦС2 у “Вискози”, а предвиђено је да новим измештавањем опасног отпада буде обухваћена и Лозница, односно локација на којој се налазе преостала цијанидна со – казао је Ердељан за ЛН.

За санацију депоније јаловине из  топионице “Зајача” Министарство пољопривреде и заштите животне средине издвојило је 216 милиона динара.  Депонија у Зајачи представљала је једну од црних еколошких тачака у нашој земљи  још од 2006. године, а завршетак њене санације, затварање и рекултивација треба да обезбеде грађанима  здраву животну средину и унапређење услова живота. На депонији, од неколико десетина хектара, смештеној изнад овог рударског насеља, налазило се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који су деценијама угрожавали здравље становништва, а посебно најмлађих код којих је  утврђено и повишено присуство олова у крви.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )