СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА – ШКОЛСКИ СПОРТ (7) – Значај школског спорта је немерљив

СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА – ШКОЛСКИ СПОРТ (7) – Значај школског спорта је немерљив

DEJAN STALOVIC

Крајем прошле године Скупштина града усвојила је Стратегију развоја спорта у којој значајно место заузима школски спорт. Намера је да се што више деце активно укључи у спорт, а у томе велику улогу имају часови физичког васпитања.

– Уместо да деца све чешће избегавају часове физичког као што се то сада дешава, желимо да уз помоћ наставника који треба да подстакну ђаке да се активно укључе у наставу без обзира на своје физичке предиспозиције, часови физичког васпитања опет постану  најомиљенији и да ђаци једва чекају да час почне. То је изузетно важно за њихово здравље, доприноси њиховој социјализацији, развија осећај припадности и фер-плеја. Увек постоји начин да се деца активирају, а не да стоје по страни и ту је улога наставника од пресудног значаја. Они морају да препознају у чему је неко дете добро и да му помогну да то на прави начин испољи – каже Дејан Сталовић, помоћник градоначелника Лознице и председник градске Комисије за спорт.

Према његовим речима локална самоуправа се труди да услови у којима се изводи настава физичког васпитања буду на задовољавајућем нивоу. Како каже, учињени су значајни напори да се спортска инфраструктура у школама обнови или изгради и за ту намену утрошена су значајна средства.

– Улагање у спортску инфраструктуру у школама је предуслов за веће учешће деце у активном бављењу спортом. Много тога је урађено претходних неколико година. Довршене су спортске хале у Бањи Ковиљачи и Лешници у сарадњи са Министарством просвете. Град је за халу у Бањи Ковиљачи из буџета издвојио око 30 милиона, а за халу у Лешници 22,5 милиона динара. Хала у бањи осим за децу која иду у ОШ “Вера Благојевић”  веома је важна и за развој спорта уопште у овој средини, али и за развој туризма, посебно спортског, јер је већ велики број екипа био на припремама у овом месту, а очекујемо да ће тако бити и наредних година. У Лешници су активиране  бројне спортске секције  у којима се млади, углавном основци, баве спортом и при томе постижу запажене резултате (рукомет, теквондо, стони тенис и др.). Из буџета је издвојен новац и за изградњу отвореног рукометног игралишта у ОШ “Петар Тасић” у Лешници, асфалтирање игралишта у издвојеном одељењу ОШ “Јован Цвијић” у Воћњаку, игралишта ОШ “Свети Сава” у Липничком Шору, тениског терена, тркачке стазе, терена за скок у даљ и бацање кугле у ОШ “Кадињача”. Значајна средства утрошена су и за уређење рукометног игралишта у ОШ “Вук Караџић” у Липници, реконструкцију унутрашњости спортске сале у ОШ “Вук Караџић” у Тршићу (замењен део паркета, набављене мреже и спортски реквизити), реконструкцију сале у ОШ “14 октобар у Драгинцу”. За ову намену из буџета је потрошено 67 милиона динара. У договору са директорима школа локална самоуправа помаже и у набавци спортских реквизита, опреме,справа, свега онога што је неопходно да би се настава физичког могла нормално изводити. За то је последњих година утрошено око 1,2 милиона динара – истиче Сталовић.

Он каже да су школска и међушколска такмичења важна и да ће локална самуправа помоћи њихову организацију. Сталовић подсећа да је Стратегијом развоја спорта предвиђено да се створе такви услови у којима ће свако моћи да се бави спортом без обзира на своје физичке могућности, али и да се обезбеди помоћ онима који остварују врхунске резултате.

В. Ст.

loznica-grb

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )