ОБЕЛЕЖЕНА 75. ГОДИШЊИЦА ПРВОГ ОСЛОБОЂЕЊА ЛОЗНИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – Први зрак слободе

ОБЕЛЕЖЕНА 75. ГОДИШЊИЦА ПРВОГ ОСЛОБОЂЕЊА ЛОЗНИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ – Први зрак слободе

oslobodjenje (1)

Град Лозница и Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца “Подриње” обележили су у среду 75. годишњицу првог ослобођења Лознице у Другом светском рату. То је био први пут да се Град званично укључио у обележавање једног од најзначајнијих датума у историји Лознице и Другог светског рата у Србији

Седам и по деценија после 31. августа 1941, дана у којем су устаници предвођени потпуковником Југословенске краљевске војске (ЈКВ) Веселином Миситом ударили на град и присилили Вермахтов гарнизон на предају, крај његове бисте у Улици Миодрага Борисављевића у среду је обележен значајан јубилеј историје Лознице и Србије. Први пут годишњицу првог ослобођења Лознице у Другом светском рату организовао је Град у сарадњи са Уружењем ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца “Подриње”. Потом је у Музеју Јадра отворена изложба “Даје се на знање, Лозница је ослобођена” аутора Зорана Тошића, историчара, и Ивка Веселиновића, председника “Подриња”. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић обратио се бројним посетиоцима.

Veselin-Misita-Ahiva– Лозница је 40 дана била слободна у поробљеној Европи. И данас се боримо и ослобађамо Лозницу, али не као Мисита, већ радом, љубављу, реализацијом пројеката, отварањем нових радних места, а светли примери попут њега не смеју бити заборављени јер су наша историја, наш национални идентитет и без њих ми нисмо ми – рекао је Ђокић и за ЛН додао да се размишља о томе да нека од нових улица понесе име Веселина Мисите јер он то заслужује.

Више од 300 устаника напало је варош 31. августа 1941. скршило отпор окупатора и посело Лозницу учинивши је првим већим местом ослобођеним од Немаца у поробљеној Европи. Тада су заробљена 93 вермахтова војника и официра и према њима се понашало људски, а половина их је два дана касније настрадала у немачком бомбардовању Манастира Чокешина где су пребачени у команду Мачванског партизанског одреда.  У току ослобађања Лознице погинуло је осам устаника, четири су рањена, а пао је и сам Мисита који је посмртно унапређен у чин пуковника и одликован Карађорђевом звездом првог степена са мачевима.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )