ЛОЗНИЦА-БИЈЕЛО ПОЉЕ – Заједно разбацали азбучник

ЛОЗНИЦА-БИЈЕЛО ПОЉЕ – Заједно разбацали азбучник

rpv

Лозничке установе културе представиће се на 46. “Ратковиæћевим вечерима поезије” у Бијелом Пољу од 3. до 5. септембра

Представници Центра за културу “Вук Караџић”, КУД “Караџиæћ”, Библиотека Вуковог завичаја и УГ “Реч и дело” из Лознице одржаћæе “Лознички сат културе” трећæег дана манифестације “Ратковићеве вечери поезије”, када æће Бијелопољцима приближити културни живот, историју и традицију Лознице и Подриња.

“Ратковићæеве вечери поезије” одржавају се од 1970. године, посвеæћене су црногорском књижевнику Ристи Ратковиæћу и имају међународни карактер.  Према најавама организатора, ове године наступићæе преко 40 песника из Европе и региона.

Током три фестивалска дана бићæе изведено 25 програма, када æће Лозницу први пут након 43 године, када је учествовао, тада млади песник, Љубомир ÆЋорилићæ, представљати др Зорка Тошиæћ, лекар интерне медицине и песникиња. Заменик директора лозничког Центра за културу Драго Симићæ говорићæе о нашој најзначајнијој манифестацији Вуковом сабору, Драган Тошић, председник “Караџића”, представиће рад овог културно-уметничког друштва, а Библиотеку Вуковог завичаја представиће Мирјана Пејак, в. д. директора те установе.  Она ћæе, са председницом удружења “Реч и дело” Татјаном Јовичићæ, представити заједнички пројекат “Разбацани азбучник”.

– То је поучна сликовницу за децу, писана  екавицом и ијекавицом, а резултат је сарадње бјелопољског песника Слободана Зорана Обрадовићæа и удружења “Стихом говорим” са лозничком сликарком Маријом Пантелиæћ и удружењем   “Реч и дело” – каже Татјана Јовичић.

Иначе, организатор ове манифестације је истоимена јавна установа  “Ратковиæћеве вечери поезије” и једна је од четири институције од националног значаја у Црној Гори.

– Сарадња између два града почела је манифестацијом “Мостови пријатељства” на идеју покојног проф. Добривоја Марковићæа Мрге, дугогодишњег председника КУД “Караџић”æ, музичког уредника Радио Подриња, директора и власника Регионалног Дрина радија. Његова енергија и ентузијазам да се кроз  медијско представљање културног и књижевног стваралаштва могу обновити везе у региону, полако се преноси и на друге области и стварање услова за привредну сарадњу – истиче Татјана Јовичић, која је као новинарка некадашњег Дрина радија била један од зачетника те сарадње која је почела 2014. године.

Л. Н

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )