ВЕЛИКИ УСПЕХ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА ЖЕЉКА Р. АНДРИЋА – Европско признање најбољем баритону

ВЕЛИКИ УСПЕХ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА ЖЕЉКА Р. АНДРИЋА – Европско признање најбољем баритону

zeljko-r-andric-knez-ivo-od-semberije

Баритону Опере Српског народног позоришта из Новог Сада Жељку Р. Андрићу у Прагу додељена  Бетовенова награда Европске музичке академије за најбољег певача. Андрић је рођен у Лозници, где је чинио прве музичке кораке и завршио нижу музичку школу

Жељко Р. Андрић, баритон Опере Спског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, иначе рођени Лозничанин, добио је прошле седмице у Прагу Бетовенову награду Европске музичке академије за најбољег певача. На гала концерту посвећеном Волфгангу Амадеусу Моцарту, на којем су извођени најлепши делови и арије из опера Дон Ђовани, Фигарова Женидба и Тако чине све, са Филхармијом северне Чешке из Теплица, такмичило се 12 диригената и 21 певач, а Жељко је бриљирао у улогама Дон Ђованија из истоимене опере и у улози Алмавиве из Фигарове женидбе. Како је саопштено из СНП, поред њега, награде су освојили и тенор Арда Доган, сопран Чихиро Јазаки и диригент Зуоруи Денг. До објављивања ове информације у српским медијима, мало Лозничана је било упознато да је из овог града поникао оперски певач који је најновијим признањем отворио врата интернационалне каријере. За наше новине је рекао да му је драго што се и у родном граду интересују за његов успех и да ће, када се укаже прилика, гостовати у завичају.

– У Лозници сам завршио нижу музичку школу, инструмент хармоника, на класи професора Мише Цогољевића, а био сам и ђак ОШ “Јован Цвијић”. Школовање сам наставио у Београду где сам и завршио Средњу музичку школу “Станковић”, одсек – Општа музичка педагогија. Након тога дипломирао сам на основним студијама на Академији уметности у Новом Саду (одсек – Општа музичка педагогија) и паралелно дипломирао на одсеку соло певање у класи професорице Вере Ковач Виткаи. Затим, дипломирао сам на мастер студијама на Факултету музичке уметности у Београду, одсек – соло-певање код професора Николе Михаиловића – подсећа наш саговорник на свој образовни пут и додаје да због обавеза није често долазио у Лозницу.

Тренутно се усавршава у Бечу код професора Сеада Буљубашића који је био уз Жељка и свих 16 дана у Чешкој, као и његова супруга, примадона Милица Буљубашић.

– Њихова подршка ми је много значила. У Чешкој сам добио престижну Бетовенову награду за најбољег певача и она подразумева сарадњу са Северном Чешком филхармонијом као и оперским кућама у Чешкој у следећој сезони. На том пројекту је било 12 изабраних диригената и 21 солиста. Имали смо три концерта у позориштима Теплице и Јаблонец, као и у концертној дворани Сметана у Прагу.

Још је подсетио да је од 2008. године запослен у Српском народном позоришту у Новом Саду и да је пре ове награде, 2009. године освојио прве награде на такмичењима соло певача “Лазар Јовановић” у Београду и “Никола Цвејић” у Руми.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )