СЕЋАЊЕ НА СВЕТОЗАРА ЦВЕЈУ ЈОВАНОВИЋА – Буквар из Норвешке

СЕЋАЊЕ НА СВЕТОЗАРА ЦВЕЈУ ЈОВАНОВИЋА – Буквар из Норвешке

CVEJA JOVANOVIC IZLOZBA U TRSICU

Светозар Јовановић, познат и као учитељ Цвеја, као логораш написао је буквар помоћу којег је описмењавао другове. Поред свих тешкоћа, успео је руком да напише и норвешко-српски речник са 12.000 речи. Њему у част, у Тршићу је отворена изложба која ће трајати до 11. септембра

У оквиру летње школе српског језика и превођења “Тршић 2016”, у среду је отворена изложба “Бекства у слободу у раду Светозара Цвеје Јовановића”, посвећена просветном раднику из Бање Ковиљаче, који је као логораш у Норвешкој током Другог светског рата написао српскохрватско-норвешки речник, као и “Заробљенички буквар”, уз помоћ којег је описмењавао другове логораше. Изложбу је у Музеју језика и писма отворила Јанике Бејн, саветница Норвешке амбасаде у Београду, која је истакла значај добрих односа две државе, али и дела Цвеје Јовановића усмерена ка јачању пријатељства између Србије и Норвешке. У име градске управе ауторима изложбе Ани Чугуровић и Мирославу Терзићу захвалио се Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, а о делу Цвеје Јовановића говорили су др Александар Павловић, научни сарадник Института за филозофију и друштвену теорију у Београду и Игор Јовановић, унук Светозара Јовановића.

– Рад Цвеје Јовановића обухвата више стотина библиографских јединица, од тога преко 15 монографских публикација односно књига на српском и норвешком језику, преко двадесет уџбеника, радних свезака и других учила, стотине прилога у дечјим, просветним и другим југословенским часописима, прилоге у читанкама, антологијама и зборницима па чак и неке музичке композиције које је сам компоновао или које су компоноване на његове стихове. За свој рад, Цвеја Јовановић је 2001. године добио Вукову награду за изузетан допринос развоју културе у Србији и иностранству, што је једно он највиших признање за културу у Србији – подсетио је др Александар Павловић.

С. Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )