СКУЛПТУРЕ БРАНИМИРА ЂУКАНОВИЋА – Изложба на 56. сабору у Гучи

СКУЛПТУРЕ БРАНИМИРА ЂУКАНОВИЋА – Изложба на 56. сабору у Гучи

izlozba brano

На недавном  56.  драгачевском сабору трубача у Гучи, у пратећем културно-уметничком програму, представио се и Лозничанин Бранимир Ђукановић, професор физичког васпитања у пензији, изложбом својих “скулптура из природе”. Међу још двадесет поједначних изложби у Музеју трубе, које је организовао Центар за културу и спорт општине Лучани у Гучи, Ђукановић је привукао пажњу својим делима насталим у протеклих 16 година а посебно скулптурама са необичним називима, попут “Караконџула”, “Крик рањене звери”, “Тасманисјки ђаво” или “Дал су але нестале”. Како каже, све оне су плод ауторове маште и вештих руку.

– Још од 1968. године активан сам као планинар, алпиниста, спелеолог, миколог, аматерски сакупљач лековитог и ароматичног биља, тако да сам се на неки начин саживео с природом. Временом сам почео да уочавам њене уметничке потенцијале и схватам фразу “природа је чудо”. Почео сам да издвајам необичне делове стабала и камена и да их, уз малу дораду, претварам у скулптуре. Прве су украсиле моје двориште, а онда сам почео да добијам похвале од људи који се баве уметношћу озбиљније од мене. Тако је дошло и до првих изложби на различитим сајмовима у Лозници, Бањи Ковиљачи, али и Зворнику, Шапцу и сад у Гучи – каже Ђукановић.

У Гучи је приказао 23 скулптуре које су настале од 2000. до 2016. године, а публика је могла да их види од 10. до 15. августа. У пратећем каталогу записано је да је Ђукановић рођен 27. августа 1948. године у Доњој Бадањи и да је каријеру просветног радника завршио као директор ОШ “Доситеј Обрадовић” у Клупцима, где живи и ствара своја уметничка дела.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )