ОДРЖАНА РЕВИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА – Од Маргарите до Екатарине Велике

ОДРЖАНА РЕВИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА – Од Маргарите до Екатарине Велике

REVIJA DEOK FILMA

Тродневна ревија филма у Бањи Ковиљачи, привукла је и овај пут поштоваоце дела Александра Саше Петровића, по којем је манифестација и добила име. Током три дана пацијенти Специјалне болнице и гости Ковиљаче видели су три филма и уживали у квалитетном музичком програму

Пацијенти Специјалне болнице за рехабилитацију, али и остали гости Бање Ковиљаче, протеклог викенда могли су да уживају у ревији документарних филмова која носи назив “Александар Саша Петровић”, по српском уметнику, чије је порекло  из нашег краја, а коју ова установа организује већ 13 година. На летњој сцени између вила “Херцеговина” и “Далмација”, прве вечери приказан је Петровићев филм “Мајстор и Маргарита”, уз музички програм акустичног оркестра “Романсијери”, који су изводили ромске песме, док су у петак посетиоци могли да виде документарац посвећен Милану Младеновићу, покојном музичару чија се рокерска каријера бележи од 1978. године, када је основао групу “Лимуново дрво”. Управо тако је назван и документарни филм Бранка Радаковића, који је био и гост ревије.

– Овим филмом је коначно заокружена документаристичка прича о Милану Младеновићу и бендовима који су потекли из “Лимуновог дрвета”, а о којима је већ много тога речено док је овај састав неправедно остао у медијском запећку. Тако ће шира јавност бити упозната са правим чињеницама и видети и чути приче људи који су дуго били у сенци – рекао је Радаковић мислећи, пре свега, на Милана Стефановића – Микицу, оснивача групе “Лимуново дрво” заједно са Драгомиром Михајловићем – Гагијем и Миланом Младеновићем.

У филму о овој групи и њеном значају за југословенски рокенрол говоре рок критичари Александар Жикић и Бранимир Локнер, музичари Владимир Јанковић – Џет, Гиле Оргазам, Кики Пилоти и многи други савременици Младеновића, а прожет је оригиналним тонским записима песама које су изводили на једном београдском концерту. За музички програм те вечери био је задужен дуо “Радумило”, који је интерпретирао песме групе “ЕКВ”. Иначе, гости ревије били су и Добривоје и Добрила Пантелић, уз Специјалну болницу једни од покретача манифестације, који су потврдили да су добили још једну награду за своје филмове и то 13. “Сребрног пастира” у Кучеву. Завршницу ревије обележио је у

филм “Свети Николај Српски” и вече духовне музике уз наступ црквеног хора из Бање Ковиљаче.

Александар Саша Петровић је рођен 14. јануара 1929. у Паризу, где је и умро 20. августа 1994. Био је један од највећих српских редитеља, професор на Факултету драмских уметности у Београду, писац и филмски теоретичар. Сматра се једним од зачетника “Југословенског новог таласа”, а написао је и неколико књига о филму. Његов филм “Три” номинован је за Оскара 1966. године, а следеће године и чувено остварење “Скупљачи перја”, које осваја и награду на Канском фестивалу. Један од његових најпознатијих филмова је “Биће скоро пропаст света”, који се сматра једним од врхунских домета југословенске кинематографије.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )