У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ – Илиндански сабор окупио Јадране

У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ – Илиндански сабор окупио Јадране

ilindan u j lesnici

Јадранска Лешница прославила је Илиндан низом културних и спортских догађаја, а по традицији, највише Јадрана окупило се на народном вашару, који је организован у центру села. Шатре, тезге и луна-парк привукли су мештане ове али и свих околних месних заједница, а посебно су се радовали малишани.

– Луна-парк је постављен на игралишту још 23. јула и ми тај датум узимамо као почетак нашег илинданског саборовања. У понедељак је био културно-уметнички програм у дворишту школе, а данас смо организовали турнир у малом фудбалу и надвлачење конопца. У вечерњем делу концерт песама и  игара приредили су чланови КУД “Караџић” из Лознице. Лепо је видети народ на оваквом скупу, а тако су се опупљали и наши преци. То нам је и примарни циљ, да сачувамо део своје традиције – каже Драган Тодоровић, председник Савета месне заједнице.

На Илиндан, музика је од јутарњих сати одјекивала из шатри испод којих се хладно пиво или сок могао попити по цени од 150 динара, а вруће прасеће и јагнеће печење појести за 1.000, односно 1.200 динара по килограму. Две дечје мајице могле су се купити за 500, док су трговци бувљачком робом нудили половне ТВ апарате за 3.000 динара. У понедељак 1. августа приређен је дефиле фолклорних друштава “Фрула из Липничког Шора, “Свети Сава” из Брадића, фолклорне секције из Јадранске Лешнице, а представили су се и каратисти из овог села. Месна црква одржала је илинданску литургију, организован је меморијални турнир за јуниоре у малом фудбалу “Ана Јокичић”, а најатрактивније такмичење било је у надвлачењу конопца. У овој дисциплини најуспешнија била је екипа из Рибара, која је добила пехар и, као специјалну награду, печено прасе. На концерту КУД “Караџић”, поред фолклорног ансамбла наступили су песници и гуслари, што је публика с пажњом пропратила и наградила учеснике бурним аплаузима.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )