НА 19. МАЛОЗВОРНИЧКОЈ “СОМОВИЈАДИ” – Добар провод и “танак” улов

НА 19. МАЛОЗВОРНИЧКОЈ “СОМОВИЈАДИ” – Добар провод и “танак” улов

13895145_1002734269794930_4156677093610592897_n

Победнички сом на овогодишњој “Сомовијади” у Малом Зворнику за длаку ушао “у меру”, а надмудрио га је дугогодишњи учесник манифестације Дамјан Алексић из Сремске Митровице. У финишу програма “Дрина је смисао живота”, у недељу, одржана шеста регата на Зворничком језеру од Велике Реке до Сакара

Деветнаеста малозворничка “Сомовијада”, протекла је у одличном расположењу и дружењу риболоваца, али и са неуобичајено слабим уловима. Од 90 такмичара из Србије, БиХ, Хрватске, Мађарске, Швајцарске, Норвешке, Шведске и Словеније, најуспешнији протеклог викенда био је Дамјан Алексић из Сремске Митровице, дугогодишњи учесник манифестације коју на Зворничком језеру организује Општина Мали Зворник. Само сат после изласка на риболовну стазу, који минут иза седам часова ујутро, Алексић је успео да надмудри сома тешког 1.870 грама и дугачког 60 центиметара, таман толико колико предвиђају пропозиције да улов буде “у мери”. Алексић је трофејни риболовац и на “Сомовијади” је освајао прва, друга и трећа места, а овај пут је и сам изненађен слабим резултатима.

– Вода је прилично замућена и није била повољна за риболов. То је један од разлога за слаб улов, а други је слаб проток воде. Рибе има, овде долазим већ осам година и нисам увек био у ситуацији да пецам уз помоћ сонара, а ове године сам имао свој и чињеница је овај уређај показује да рибе има знатно више него ранијих година – каже Алексић.

Највећи сом који је он овде уловио био је тежак 3.750 грама, и то је био победнички примерак 2008. године. Пре тога једном је био други, а прошле године трећи, када је његов колега Небојша Новаковић из Малог Зворника уловио сома од 13,5 килограма. Другопласирани такмичар је Бранислав Станковић из Шапца са уловом од 1.500 грама, а жири је одлучио да трећенаграђени буде Миливоје Станковић из Радаља, који је уловио смуђа од 6.490 грама. Пригодну награду добио је и Драган Максимовић из Малог Зворника за уловљену штуку тешку 2.220 грама. О регуларности такмичења бринуло је 12 судија из Клуба спортских риболоваца “Дринско језеро”. Задовољан је био и домаћин, Зоран Јевтић, председник малозворничке општине, који је најавио да ће се већ од наредних дана припремати за јубиларну 20. “Сомовијаду” и да се нада да ће тада такмичари имати знатно боље улове.

– Ове године манифестација “Дрина је смисао живота” трајала је пет дана и “Сомовијада” је њен централни део. Укинули смо котизацију за такмичаре, посетиоци су могли да уживају у бесплатним концертима, наступима фолклорних ансамбала, а настојаћемо да следеће године буде и више од тога – каже Јевтић.

Традиционално, током “Сомовијаде” на плажи у Сакару одржана је изложба рукотворина, хране и пића, али и надметање кулинара у припреми рибље чорбе “Златни котлић”. Међу 17 екипа из Србије и земаља региона, најуспешнија по оцени жирија била је екипа “Златни котлић” из Бањалуке (РС), стални гости “Сомовијаде”. Друго место заузео је тим “Опуштено код Боже” из Панчева, а треће је прпало екипи “Три брата” из Малог Зворника. У циљу хуманости, Институт за трансфузију крви организовао је акцију добровољног давања крви којој се одазвао велики број Малозворничана и гостију.

Манифестација је завршена у недељу шестом “Малозворничком регатом” од Велике Реке до Сакара, а прва пловила која су превалила пут дуг 22 километра стигла су на циљ око пола пет. У пловидби, чији је старт означио министар за рад и социјалну политику Александар Вулин, учествовало је више од 160 пловила. Он им је пожело добар провод и уживање у природним лепотама Дрине и овог дела Подриња.

– Ово је прилика да се људи упознају и да се друже. Овде имате људе из читаве Србије, људе који никада нису били на Дрини и нису имали прилику да виде у како драгоценој земљи живе. Организовање регате је велики напор општине Мали Зворник да покрене и развије туризам и покаже људима да вреди доћи у ту општину. Влада Србије жели равномеран развој за сваки свој регион, општину, локалну самоуправу. Ми не делимо општине на велике и мале, не делимо ниједан део Србије на онај који треба више или мање да се развија. Све нам је драгоцено и подједнако важно – рекао је министар Вулин.

Дринска регата, јединствена по томе што се одржава на мирној води Зворничког језера, а према процени организатора, на регати је било око две хиљаде учесника, међу којима и гости из више градова Србије и иностранства. Добро расположење и дружење током пловидбе обележило је и ову регату, а забава уз војнички пасуљ и музику трубача настављена је и на пристаништу у селу Сакар.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )