“ПЛАВА ШКОЉКА” И УОСИ “ЛАГАТОР” – Видљиве и невидљиве везе

“ПЛАВА ШКОЉКА” И УОСИ “ЛАГАТОР” – Видљиве и невидљиве везе

SARADNJA PLAVE SSKOLJKE I UOSI LAGATOR

Уоквиру пројекта “Видљиве и невидљиве везе” лозничко Удружење “Лагатор” добило је од “Плаве шкољке” тастатуру најновије асистивне технологије.  “Лагатор” је активан свакодневно и већ три године организује акције које би особе са инвалидитетом укључиле у друштво

У просторијама Удружења грађана особа са инвалидитетом  “Лагатор” у уторак је организовано представљање најновије асистивне технологије, а Удружење “Плава шкољка” из Београда уручило је Лозничанима једну тастатуру из тог програма. Асистивна технологија је производ, део опреме или систем који се користи да би се повећале, одржале или побољшале функционалне способности особа са инвалидитетом.

Према речима Надице Блажић, оснивача и председника “Плаве шкољке”, која окупља удружења из различитих градова  и села Србије чији су чланови са различитим инвалидитетима, они су у оквиру у оквиру пројекта каравана “Видљиве и невидљиве везе” захваљујући великој донацији ВИП-а у могућности да широм Србије сличним организацијама поклањају нешто од асистивне технологије.

– Дајемо ову технологију како би  живот особа са инвалидитетом био квалитетнији, како би се дигитално описменили  и на тај начин били видљивији, у могућности да комуницирају са другима, без обзира у каквом су инвалидном стању. Данас смо другарима из “Лагатора” донели тастатуру са граничником која ће помоћи да се особе које имају ограничену могућност кординације покрета руку дигитално описмене и уживају у технологији 21. века. Знамо колико је важно бити креативан и уносити боје у животе деце и младих са инвалидитетом, који углавном живот проводе у установама и болницама, а то није ни мало адекватно место за срећно детињство. Радионице воде млади са инвалидитетом, који  су обучени да уче друге, а сада пријатељима из “Лагатора” показују технику фрактали  и овде ће заједнички настати цртежи коју су рађени жмурећи, а показујемо и како се користи програм за слепе. У  нашој групи су деца из различитих крајева Србије, заједно путујемо и показујемо да је лепота у различитости, трудимо се да нас кроз креативан рад упознају боље, а не само кроз истицање проблема јер сматрамо да то није добар пут – рекла је она.

Члан Градског већа Драгић Младеновић каже да је задатак локалне самоуправе да подржава овакве акције  и  помогне особама са инвалидитетом да се укључе у нормалан живот и осећају се исти као сви остали.

– Градско веће  ће се трудити да према расположивим средствима из буџета подржимо све сличне акције. Одушевљен сам овим  што сам видео овде,  овакво ангажовање и рад деце и резултате које су постигли стварно су за сваку похвалу – оценио је он.

Милка Трифуновић из Удружења “Лагатор” захвалила се “Плавој шкољки” на поклону пошто ће тастатура добро доћи свим особама које имају успорене покрете.

– Сваке године организујемо оваква дружења и трудимо се да се умрежавамо са свим удружењима у Србији, а са “Плавом шкољком” имамо изузетну сарадњу. “Лагатор” је активан свакога дана и већ три године максимално се трудимо да организујемо разне акције које би особе са инвалидитетом укључиле и друштво јер је њихова социјализација више него битна. У томе нам “Плава шкољка” много помаже и наставићемо сарадњу са њима и другим удружењима – рекла је она.

После дружења у просторијама “Лагатора”  на шеталишту су се пригодном приредбом представила деца из два удружења и показала да и особе са инвалидитетом могу да раде све што и остали.

УОСИ “Лагатор” постоји три године и има око 400 чланова разних  категорија инвалида са територије Града Лознице.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )