УСПЕХ МЛАДИХ ФИЗИЧАРА – Бронза за Лозничанина

УСПЕХ МЛАДИХ ФИЗИЧАРА – Бронза за Лозничанина

Ekip afiziccara ( leva na desno) Dussan Djordjevic, Vuk Radovic,Miloje Djukanovic, Mihailo Sporic, Dussan Noviccic

Млади физичари из Србије остварили су велики успех на 47. Међународној олимпијади из физике одржаној  у Цириху. Свих пет српских физичара освојило је медаље, а Лозничанин Милоје Ђукановић кући донео бронзану

Освајањем једне златне, једне сребрне и три бронзане медаље, екипа Србије постигла је велики успех на 47. Међународној олимпијади из физике одржаној од 11. до 17. јула 2016. године у Цириху у Швајцарској. Михајло Спорић, освојио је прву златну медаљу за Србију на овом такмичењу после седам година, а сребрну Душан Новичић, матуранти Математичке гимназије у Београду. Бронзане медаље освојили су ученици трећег разреда Математичке гимназије Вук Радовић и Душан Ђорђевић као и Милоје Ђукановић, матурант Гимназије “Вук Караџић” у Лозници.

– Задовољан сам постигнутим резултатом, како својим тако и осталих чланова наше екипе. Пре одласка смо се добро спремили, а и тамо смо имали одређене припреме. Имали смо теоретски део, задатке, и експеримент који су били сличног нивоа тежине и нису били претешки. Сада ми предстоји одмор па од јесени одлазак на студије – каже Милоје који се уписао на Физички факултет у Београду.

Завршне двонедељне припреме овогодишње олимпијске екипе одржане су од 6. до 17. јуна на Физичком факултету у Београду и Институту за физику у Београду, а стручни руководиоци екипе били су доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Владан Павловић са Природно-математичког факултета у Нишу. Спорићева златна медаља прва је за Србију после седам година и олимпијаде у Мексику кад је Никола Шибалић освојио злато. На овогодишњем такмичењу је учествовало око 400 ученика из 85 земаља који су изабрани на основу успеха на националним такмичењима у својим земљама. Овим успехом, како је саопштено,  укупан биланс награда ученика из Србије на Међународној олимпијади из физике повећан је на пет златних, 23 сребрне, 55 бронзаних медаља и 49 похвала.

Екипа Србије за ову Међународну олимпијаду из физике одређена је на основу резултата Српске физичке олимпијаде одржане почетком маја ове године у Београду која је завршно такмичење циклуса такмичења ученика средњих школа из физике који укључује школско, општинско, окружно и државно такмичење, на којима учествује неколико хиљада средњошколаца.

Успешни Лозничани

Годинама је уобичајено да на изборним такмичењима (Српска физичка олимпијада за основну и средњу школу) као и на међународним такмичењима учествују само ученици посебних школа, математичких гимназија, из Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца. Од 2011. међу њима су и ученици из Лознице:  Милован Ђокић, Марија Милутиновић, Иван Гарић (2011), Милоје Ђукановић и Марко Тошић (2012), Стефан Стефановић и Катарина Вукосављевић (2014), Милоје Ђукановић, Димитрије Павлов и Алекса Јањић (2015) као и Милоје Ђукановић, Страхиња Николић и Кристина Вукосављевић (2016)

Милоје

MILOJE DJUKANOVICОвај млади Лозничанин, некадашњи ученик ОШ “Анта Богићевић”, до сада има три медаље са међународних такмичења из физике. Он је на Деветој међународној научној олимпијади у Ираку 2012. освојио бронзану медаљу, као први Лозничанин коме је то успело. Онда је две године касније на Четвртом румунском турниру из физике у Букурешту освојио сребрну медаљу и сада се из Швајцарске вратио са бронзом.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )