ОД ЈЕСЕНИ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА СТАНОДАВАЦА – Порез повећава кирију?

ОД ЈЕСЕНИ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА СТАНОДАВАЦА – Порез повећава кирију?

zgr

Пореска управа је преко свог сајта позвала грађане који остварују приход издавањем непокретности да поднесу пореску пријаву и плате порез по стопи од 20 одсто. У Лозници, као и у целој Србији нема поузданих података нити процена колико се станова издаје под кирију. Преовлађује мишљење да ће и због легализације прихода од издавања, али и због мањка станова у понуди, у наредном периоду поскупети закупнине

Да је кампања утеривања пореза на приход од издавања некретнина заиста на видику, а многи медији су најавили да креће на јесен, сведочи и сајт Пореске управе на којем се поред електронске пријаве, налази и приказ летка који ће грађани ускоро налазити у својим поштанским сандучићима, али и позив свима да пријаве своје комшије кирџије.

Иако се процењује да држава годишње губи најмање 50 милиона евра од пореза које би могла убрати на тај начин, још увек нема поузданих података, колико се, заправо, некретнина налази у закупу. Зато и не чуди што ни у Лозници није било могуће доћи ни до приближно такчног податка. У последњем попису у Лозници је евидентирано 35.185 станова од којих је настањено 26.270, привремено настањених има 5.295, а напуштених је 910. У градском подручју је 11.347 стамбених јединица, од којих је настањено 8.729. Од пописа који је био 2011. године до данас у Лозници су никле нове стамбене зграде и велико насеље на Лагатору.  Међутим, то не значи и да је у порасту број станова који се издају. Искуство Зорана Глишића, власника агенције за промет некретнина, казује супротно.

– У Лозници се издаје доста станова и знатно више локала, међутим, недовољно да се подмире захтеви тржишта. Већина људи који имају вишак станова углавном живе и раде у иностранству и некретнине су за њих инвестиција. Али, они, углавном, нерадо изнајмљују станове зато што то носи извесне ризике, почев од тога да је тешко увек држати под контролом да ли подстанар редовно плаћа рачуне, да ли добро одржава стан. Дешавало се да годишња закупнина не може да покрије штету на покућству или да покрије дугове који су остали иза станара – истиче Глишић.

З. В

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )