ТРИБИНА ИК “КЛИО” – Бирање под морање

ТРИБИНА ИК “КЛИО” – Бирање под морање

IMG_4016

Замишљена као предизборна читалачка кампања, коју је почетком године покренула издавачка кућа “Клио”, прерасла је у трибине која гостују по градовима Србије на којима се размењују мисли о читалачкој култури

Издавачка кућа “Клио” из Београда, обележавајући 25 година рада, приредила је у среду у Галерији “Мића Поповић” трибину под називом “Бирање под морање”. Како је рекла Иванка Јелић, представник издавачке куће, реч је о наставку предизборне читалачке кампање “Бирање под морање”, која је покренута почетком године у Београду.

– Идеја је била да тако обележимо и рођендан наше куће, али и едицију “Грал”, као прву и најстарију која објављује дела лепе књижевности. Испоставило се да када причамо о књигама, разговор се увек прошири и на оно што књиге окружује, а то је читалачки амбијент. Пошто се отварао велики број тема, одлучили смо да кренемо и ван Бограда да о томе причамо. Све се подигло на ниво разговора о културној политици а Лозница је последња у овом првом кругу градова које смо обишли, после Пријепоља, Нове Вароши, Бечеја, Бора и Врбаса – рекла је Јелић.

Са публиком су разговарали писац Вуле Журић и списатељица Љубица Арсић, која је причала о формирању читалачког укуса и о томе шта утиче и на који начин млади људи бирају књиге које ће читати.

– Питање је да ли то долази из породице, или су то утицаји професора, библиотекара или другова. Дивно је што са Лозничама говоримо о књигама и овај дан личи на празник. Заступамо различита мишљења и ту смо да дођемо до одговора на питање да ли је довољно почети са читањем било чега, па напредовати ка књигама високе уметничке вредности, или треба почети од високог квалитета и тако формирати свој укус и обликовати сопствену душу. Постављамо питање да ли човек који слуша фолк музику може доћи до Баха или Моцарта или се он зауставља код оног што му тренутно прија и формира његову душевност. Мени је отац најпре читао бајке, касније сам их и сама читала и нисам посезала за књигама које су у моди или су биле проблематичног квалитета. Предајем књижевност у Музичкој школи “Мокрањац” и заступам став да је врло важно да свој укус оформимо на правим писцима, на лектири која је предвиђена школским програмом и која убраја велике писце, класике. Када прођемо кроз ту густу шуму, тек тада себи треба да постављамо више захтеве – поручила је списатељица.

Са овог скупа, који је организован уз помоћ лозничког Центра за културу, послата је заједничка порука да свако треба сам “да пронађе своју књигу, да чита свог писца, да има своје мишљење и да живи свој живот!”

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )