У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Премијера Милановог ”Огњишта”

У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ – Премијера Милановог ”Огњишта”

EKIPA OGNJISSTA POSLE PREMIJERE U LOZNICI

Филм Милана Пантелића “Огњиште”, после две године рада, ове седмице премијерно је, после крупањске, видела и лозничка публика.  Не смемо  заборавити ко смо, шта смо и одакле смо, поручује аутор

Лозничка публика премијерно је ове седмице видела документарно-играно етнолошки филм “Огњиште” аутора Милана Пантелића. Пуна сала аплаузом је поздравила остварење које се прво у понедељак нашло пред публиком у Крупњу, у Библиотеци “Политика”, а онда и у Вуковом дому културе у Лозници.

Миланови родитељи, познате су филмаџије Добривоје и Добрила Пантелић из Доњих Брезовица, аутори око 150 етнолошко-документарно и играних  филмова са исто толико награда на домаћим и страним фестивалима, и он овим наставља рад родитељским стопама. Пуне две године трајало је снимање и монтирање “Огњишта” у чијем је стварању, према Милановим речима, учествовало више од 60 људи као и цела породица Пантелић.

– Филм је рађен  према истинитом догађају, а говори о животу на селу и граду, шта се деси када људи који живе у граду забораве своје корене, где су рођени и одрасли, шта су обећали својим ђедовима и прађедовима, и шта буде када се сете тог обећања и врате се на угасло огњиште. Игра стара глумачка екипа на челу са Петром Петровићем, а има и нових ликова, углавном комшија из села. Снимано је дуже од 20 дана, а монтирано дуже од шест месеци. После премијера у Крупњу и Лозници, филм ће бити приказан у више места по Србији, а касније стављен на Јутјуб да свако  може да га види, подсети се, или научи шта је српско огњиште и земља Србија, да не заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо. Можемо живети у граду, у другој држави, али не смемо  заборавити свој народ, своју земљу, своје претке који су дали животе за Србију. Да се они нису борили на Церу, Мачковом камену или Гучеву, не би нас данас било овде. Ово је наш начин да се одужимо прецима и да се народ подсети како је некада било живети на селу које је, нажалост, данас све празније и где се све ређе чује плач беба – каже Милан, задовољан како је примљен његов филм.

Публика је на крају пројекције аплаузом поздравила актере “Огњишта”, а Добривоје и Добрила били су више него задовољни.

– После одгледаног филма, многи су нам рекли да је Милан бољи од нас и због тога смо веома поносни јер има ко да настави наш рад. Направио је добар филм, са јаком поруком и темом, има бољу методу снимања и публика је то добро примила. Желимо му много среће и успеха,  да буде бољи од нас и да дуго ради – казао је отац Добривоје.

“Огњиште” траје 106 минута, снимано је на подручју Крупња, Доброг потока, Лознице и Доњих Брезовица, а камеру, сценарио, режију и монтажу радио је Милан, коме је  ово други дугометражни филм. Први, “Унуке”, снимио је пре две године, а имао је добар пријем на премијери у дому културе у Завлаци. Пантелићи су задовољни што се и Милан латио филмске камере и наставио да бележи приче о нашим обичајима и наравима.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )