ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “КРАТАК ПРЕГЛЕД ВРЕМЕНА” – Хербицид за зелену траву заборава

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “КРАТАК ПРЕГЛЕД ВРЕМЕНА” – Хербицид за зелену траву заборава

FELIKSOVA KNJIGA

За књигу “Кратак преглед времена”, ауторка Зорица Пашић каже да представља “хербицид за зелену траву заборава”, алудирајући на личности које су обележиле једно време у позоришном стваралаштву Србије, а којих се све мање сећамо. Књига је избор текстова њеног покојног супруга Феликса Пашића, које је објављивао током деведесетих у позоришном часопису ЛУДУС

Новинарка Зорица Пашић представила је прошле седмице у Галерији “Мића Поповића и Вера Божичковић Поповић” књигу “Кратак преглед времена”, а која обједињује разговоре са најчувенијим драмским уметницима, редитељима, драматурзима и писцима које је током деведесетих година прошлог века начинио њен супруг Феликс Пашић и објављивао у позоришном часопису ЛУДУС, који је заједно са глумицом Светланом Цецом Бојковић и покренуо. О књизи је говорила Феликсова сарадница Ксенија Радуловић, док је ауторка истакла да је збирка текстова “Кратак преглед времена”, заправо парафраза Хамлетове изјаве “Глумци су кратак преглед историје времена”.

– У књизи је избор разговора које је Феликс у ЛУДУС-у објављивао од 1992. до 1999. године, а последњи разговор са Биљаном Србљановић је из 1998. године. “Кратак преглед времена” је парафраза Хамлетове изјаве, само што су овде изостављени глумци. Феликс је водио разговоре са свим позоришним радницима, али ја сам се одлучила за драмске писце, редитеље и критичаре. Са драмским писцима се не праве често разговори, редитељи буду питани понешто пре премијере, а после их нико ништа не пита или се они буне што су добили лошу критику, а критичаре нико никад ништа не пита. Међутим, својевремено, док су све новине имале своје критичаре, они су понекад добијали и батине, провлачени су кроз нечије руке – казала је ауторка књиге.

Од 60 разговора, она је изабрала 18 за књигу која је објављена пре три године.

– Нажалост, од личности које су у њој, многи су у међувремену умрли, па и сам аутор. Време се убрзало и људи одлазе. Ово је избор најзначајнијих позоришних стваралаца у последњих 40 година 20. века. Књига “Кратак преглед времена” је хербицид за зелену траву заборава.  Ми памтимо 1389. годину и Косовску битку, али се збунимо ако нас неко упита који је то датум био, по старом или новом календару. Сигурни смо и да се на двору Немањића јело златним есцајгом, међутим, ниједан археолог или конзерватор по манастирима није открио те златне виљушке и кашике, али ми у то верујемо. После те Косовске битке ми стално заборављамо, и тих десет година од 1990. до 5. октобра 2000. Као да више не постоје, оне су под тепихом и ми газимо по том тепиху. Е, ово је књига која је на једном месту ипак скупила нешто од тог времена – рекла је гошћа лозничког Центра за културу, који је организовао представљање њене књиге.

НАСЛОВИ

“Ђаво однео моју генерацију”, “Боже, што сам сањао ужасан сан”, “Умрећу у овом хаосу”, “Идемо по деветом кругу”, “Осећам се као талац”, само су неки од наслова текстова које је Феликс Пашић објављивао, а које је његова супруга Зорица прикупила у књизи разговора коју је представила Лозничанима, са којима је Пашић имао одличну сарадњу, пре свега у организовању Вукових сабора и стварању часописа “Јадар”.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )