У ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК – Мићини и Верини дани

У ПОНЕДЕЉАК И УТОРАК – Мићини и Верини дани

micini i verini dani pozivnica

Стална галеријска поставка слика Миће Поповића од понедељка ће бити богатија за још једно његово дело, портрет Воје Чолановића настао 1943. године у логору Франкен

Центар за културу “Вук Караџић” организоваће у понедељак и уторак манифестацију “Мићини и Верини дани”, посвећену знаменитом Лозничанину Мићи Поповићу и његовој животној сапутници сликарки Вери Божичковић Поповић. У њиховој сталној поставци у понедељак у подне биће представљен 15. број часописа за културну историју Јадра “Призор”, као и откупљена слика Миће Поповића из 1943. године “Портрет Воје Чолановића”.  Учествоваће Јелена Журић, уредница у Издавачкој кући “Едука” из Београда, Војислав Карановић, књижевник и уредник  у Радио Београду и Снежана Нешковић Симић, уредница часописа “Призор”.

– Данас је портрет Воје Чолановића, који је 1943. године у логору Франкен насликао

Мића Поповић, пред нама, као део сталне галеријске поставке. Откупили смо га у априлу, а знајући околности у којима је настао, имајући у виду пријатељство које је спајало двојицу уметника од ране младости, нећемо га посматрати само као један од “раних радова”. Ми га препознајемо и у реченици из Чолановићеве приповетке “Гваш“: “Замачем кичицу у боју и замишљам како ће то пруско плаво његовог џемпера подругљиво деловати на буђавој, тамнозеленој позадини”. Посматраћемо га, у правом смислу тих речи, као ратни портрет уметника у младости – каже Снежана Нешковић Симић.

У уторак од 12 сати биће представљено посебно издање текстова Миће Поповића који су објављени у досадашњим бројевима “Призора”, као прилог обележавању 20 година од његове смрти. Говориће Срето Бошњак, историчар уметности и Марина Цветановић, историчарка уметности и уредница издања. Мића Поповић је рођен 12. јуна 1923. године у Лозници, где је 1989. проглашен за почасног грађанина. Тада је отворена и његова стална поставка у некадашњој кући Катића, а три године касније легат је проширен сликама његове супруге Вере.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )