ЛОЗНИЦА ПУНА СТАРИХ БАНДЕРА – Проблем опасан по живот

Pala bandera

Недавни пад труле бандере у дворишту породице Марковић у Липници када је пуким случајем избегнута несрећа, указао је на дугогодишњи проблем за који надлежни немају адекватан одговор. Само у Лозници има око 25 хиљада дрвених бандера које треба заменити, а годишње се обезбеди тек око 1.200 бетонских и то за цело подручје које покрива лозничка “Електродистрибуција”

Ту среду, 18. маја, породица Марковић из Липнице памтиће до краја живота, јер само пар секунди фалило је да неко од њих погине од струје. Разлог дотрајала стара дрвена бандера и опуштене жице које су повезане са бандером преко пута. Иванка Марковић (58) нам прича да је тог кобног дана путем наишао камион са цирадом, закачио жице и извалио обе бандере и стуб јабуке на коју је стара бандера била наслоњена. Камионџија је само стао на тренутак, погледао шта се десило и наставио пут, а могао је и он да погине.

– Само пар секунди пре тога мој син је померио аутомобил и само што је изашао из њега, стуб је пао, а жице су полегле по трави и путу. Ми смо сви, на срећу, били у кући а шта би било да нисмо. Унучићи и комшијска деца се често играју у дворишту, не смем ни да помислим шта би се десило да су тог тренутка били ту – прича кроз сузе Иванка.

Проблеми са струјом су почели пре пар година, а 5. марта 2014.  Марковићи су поднели захтев лозничкој „Електродистрибуцији“ да се промени дрвена бандера у дворишту која се искривила. Неколико пута су интервенисали, али нико није долазио.

– Стално смо их упозоравали и тражили да се бандера измести, рупа за бетонске бандере ископана је пре једанаест година а намештена је пре седам месеци да би тек 17. маја дошли да поставе конзолу, кажу чекали су тендер. Пре тога сам позвала Дистрибуцију и рекла да су жице легле преко пута и да је већ крајње време да се бандера премести, једва су људи пролазили, плашила сам се да ће пасти и убити некога. Долазили су, гледали и одлазили уз обећање да ће опет доћи. У међувремену је наишао камион и десило се оно на шта смо годинама упозоравали – каже Иванка.

Одмах је позвала надлежне у Дистрибуцији да искључе струју и ставе препреке на пут да се не деси још већа несрећа. Тамо су им, како каже, тада обећали да ће овај проблем бити решен до краја маја.

Директор лозничке „Електроди-стрибуције“ Александар Марковић нас уверава да је први пут чуо за овај проблем у Липници.

– Жице су биле лабаве зато што је стари проводник, камион је покидао жице и повукао старе бандере које су биле у лошем стању и које је требало да буду промењене. Зашто то није урађено, немам неко разумно објашњење, али сам преузео на себе обавезу да се тај посао одради до краја овог месеца – каже он.

Марковић истиче да у Лозници има око 25.000 дрвених  бандера које треба заменити, а годишње се за цело подручје које покрива ово предузеће добија око 1200 бетонских бандера. На питање зашто на већ постављене бетонске бандере није „прикопчана“ струја, одговара да је разлог недостатак опреме јер се материјал за те намене добија на тендеру а на то они не могу да утичу.

Да ли ће обећање бити испуњено, видећемо. Иванка и Зоран Марковић се надају да хоће, али кажу да би због овога неко требало и кривично да одговара.

– Јавашлук на све сране. Кажу, нема бетонских бандера, а у Липници у каналу лежи једна таква и то са конзолом. Овај проблем је давно могао да се реши, али није било воље. Ни у МЗ се нису потрудили да нам помогну. Само кад су избори они обећавају. Чак смо и  градоначелника упознали са овим проблемом, рекао је да ће да помогне, па ништа. Радила сам у „Моди“, а муж у „ФАК-у“, годинама смо без посла, нисмо потребни више никоме, једино кад треба да се гласа дођу код нас – истиче она.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )