45. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – У знаку Вука и Тесле

45. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – У знаку Вука и Тесле

DSCI3126

– Наш језик, говор и писмо је оно што нас чини посебним у целом свету и зато га треба чувати и неговати, као што је и сам Вук радио – порука је Владимира Бајића, ученика из Јадранске Лешнице, који је свечано отворио 45. Ђачки Вуков сабор. Низом програма, који су и у знаку 160. годишњице рођења Николе Тесле, манифестација се одвија до недеље у Лозници и Тршићу, а сутра на саборишту Шабачко позориште извешће представу “Хајдуци” Бранислава Нушића

Владимир Бајић, ђак генерацију Основне школе “Краљ Александар Први Карађорђевић” из Јадранске Лешнице, отворио је у среду 45. Ђачки Вуково сабор, манифестацију посвеђену стваралаштву младих коју организује лознички Центар за културу “Вук Караџић”. Он је изразио задовољаство што му је указана част да на манифестацији говори у име ђака из Лознице.

– Још од 1971. сваке године ђаци се окупљају на овом месту да би својим знањем, радом и талентима славили једног од највећих српских великана, Вука Стефановића Караџића. Он нас је великим језичким реформама и доприносом српском језику и књижевности, задужио за сва времена. Из тог разлога треба да му се, кроз овакве догађаје, барем мало одужимо. Наш језик, говор и писмо је оно што нас чини посебним у целом свету, и зато га треба чувати и неговати, као што је и сам Вук радио. На нама, младима, је обавеза да језик чувамо и преносимо га будућим генерацијама јер је и Вук говорио – “Докле живи језик, дотле живи и народ”. Зато смо се и окупили овде, да са Вуком као узором обогаћујемо наш језик и културу. Волео бих да се лепо проведете на овогодишњем сабору и да уживате у свему што он има да понуди – рекао је Владимир.

Ученици Техничке школе представили су се изложбом својих радова и макета а свечани програм употпунили су и ученици Музичке школе и лозничке гимназије. Иначе, ђачко саборовање протиче у знаку 160. годишњице рођења великог научника Николе Тесле као и у бројним програмима које приређују ученици основних и средњих школа из нашег града, а организовано је и неколико радионица које се баве српским језиком, ликовном културом и нашом традицијом.

– Ове године посебан нагласак смо ставили на истраживање у области језика а повод су Вукови азбучни ковчежићи које смо поставили у Тршићу за петогодишњицу рада Музеја језика и писма. У оквиру Ђачког сабора настављамо рад на овоме током радионице коју релизујемо заједно са ученицима Гимназије “Вук Караџић” и професорком Невеном Митровић са циљем да подстакнемо посетиоце да размишљају о значају речи и речника не само као изузетно важне књиге у области језичке културе него као ризнице која сведочи о животу једног народа, његовој историји, свакодневици, култури, обичајима. Поред ове радионице, у Тршићу гостује и Бојан Јокановић, учитељ веронауке из Добоја који на веома интересантан начин, путем карикатура, помаже ученицима да савладају правопис – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу.

У садржајном програму, који се завршава у недељу, ученици су имали могућност да науче да свирају на гуслама и да ткају, а у етнолошкој радионици да сазнају како раде воденице у Тршићу и које су приче везане за воденичара, брашно или кукуруз. И ове године гости Вуковог родног села су такмичари из области ликовне културе као и победници литерарног конкурса “Вуково звоно”, који расписује Огранак Вукове задужбине лозничке гимназије. Канцеларији за младе организатор је програма “Филмофил-и-ја” у оквиру којег се приказују филмови студената Факултета драмских уметности из Београда, а премијеру позоришне представе “Женски оркестар” приређује драмски студио Гимназије. По први пут Тршић на Малим отвореним сценама сутра ће угостити и основце из Доње Трешњице који су у среду обележили 170. година постојања своје школе. Испред Вуковог дома културе представили су се бројни фолклорни ансамбли, а у Музеју Јадра свој сликарски опус излаже некадашња учесница ликовних колонија у Тршићу данас призната уметница Тања Лечић Бандовић. У Кући писаца одржан је округли сто на којем је било речи о положају часописа за децу као и часописима које уређују и објављују основне и средње школе у Србији. У Вуковој спомен школи јуче је отворена изложба Библиотеке града Београда “Негујмо српски језик” која је настала у току акције истог назива а коју су реализовали заједно Филолошки факултет, Секретаријат за културу Града Београда и Билиотека града Београда. У оквиру акције која за циљ има подизање свести о важности нашег језика, правописа и културе израђени су постери са фотографијама познатих личности и одговарајућом језичком поуком. Ову акцију су подржали Аница Добра, Аца Селтик, Живана Шапоња Илић, Зоран Кесић, Драган Илић, Љубица Арсић и други, а постери су настали у сарадњи са фотографима Жељком Јовановићем и Амалијом Витезовић која је урадила дизајн плаката.

Током предстојећег викенда у Тршићу ће бити одржано Републичко такмичење из српског језика док ће сутра на отвореној позорници на саборишту у 13 часова бити изведена позоришна представа “Хајдуци” Бранислава Нушића Шабачког позоришта. Покровитељи 45. Ђачког Вуковог сабора су Министарство културе и информисања и Град Лозница.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )