У ПОНЕДЕЉАК КОНСТИТУИСАЊЕ НОВЕ ВЛАСТИ У ЛОЗНИЦИ – Видоје Петровић пред четвртим мандатом

У ПОНЕДЕЉАК КОНСТИТУИСАЊЕ НОВЕ ВЛАСТИ У ЛОЗНИЦИ – Видоје Петровић пред четвртим мандатом

DSC_0320

Конститутивна седница Скупштине града заказана је за понедељак када ће бити изабрана и извршна власт. Српска напредна странка позвала је социјалисте да наставе дугогодишњу сарадњу. Према незваничним информацијама, Видоје Петровић ће и даље бити на челу градске власти док ће Милена Манојловић Кнежевић бити председница Скупштине града. Социјалистима је припало место заменика председника Скупштине града и ту функцију ће обављати Драган Вучетић, као и једно место у Градском већу

 

У моменту закључења  овог броја ЛН, неколико дана пред конститутивну седницу Скупштине града (СГ) нема званичних потврда ко ће са Српском напредном странком чинити владајућу већину у Лозници. Напредњаци са своја 34 одборника имају комотну већину и могли би сами да владају, али нико од њих није протеклих дана био расположен за давање било каквих званичних изјава. Незванично, ових дана се могло чути да су напредњаци разговарали са свим носиоцима изборних листа, али по неким изворима ти сусрети су били само у функцији припреме конститутивне седнице док су се озбиљни разговори водили само са представницима Социјалистичке партије Србије која је стандардни партнер у власти још од 2004. године. Један од поверљивих извора у Српској напредној странци рекао нам је да су били затечени “отвореним понудама за сарадњу од појединаца са свих страна”.

Ипак, како смо већ писали у прошлом броју ЛН, коалиција је договорена са социјалистима, а коалициони договор обе стране су послале својим страначким врховима на усаглашавање. Према информацијама које су процуриле у јавност, у овом тренутку сигурно је само неколико имена будућих функционера – Видоје Петровић ће и даље бити градоначелник Лознице и то ће бити његов четврти мандат, Милена Манојловић Кнежевић биће председница Скупштине града и то прва у историји лозничког парламетаризма. Она је у прошлом мандату била заменица председника Скупштине, а у овом ће та функција припасти социјалисти Драгану Вучетићу и он ће је обављати волонтерски. За секретара СГ биће предложен Дејан Марковић који је, подсетимо се, ту дужност обављао средином деведесетих док је Лозница  имала статус општине. Место заменика секретара СГ припашће социјалистима и на том месту већ је виђена Љубинка Горданић која је годинама била тај “први скупштински службеник”. Социјалисти ће још добити једно место у Градском већу, а уколико се обистине најаве о промени Статута Града наредне године и повећање броја чланова тог органа власти, припашће им још једно.

Иако се директори јавних предузећа бирају јавним конкурсом, градом су се пронеле и информације да ће социјалисти моћи да рачунају на једно директорско место и то у Јавном стамбеном предузећу. Подсетимо, из њихових редова сада су директори у ЈКП “Наш дом” и ЈП “Урбоплан”. Према нашим сазнањима, заменик градоначелника остаће Радован Дивнић, док ће градоначелник и даље имати једног помоћника иако му Статут града дозвољава чак пет.

У сваком случају, у понедељак ће бити све познато. Седницом ће до избора новог председника Скупштине града председавати Милорад Пантић (1942), најстарији одборник (СНС), а после верификације одборничких мандата уследиће изборни део скупштине. Одборници ће тајним гласањем изабрати председника и заменика председника СГ, биће постављени секретар и заменик секретара СГ. На предлог председника СГ биће изабран градоначелник Лознице, а на његов предлог заменик градоначелника и чланови Градског већа. У дневном реду који је већ упућен одборницима и медијима није предвиђен избор помоћника  градоначелника. Пошто је он по Статуту члан градске управе, вероватно ће бити биран када и начелник градске управе и начелници одељења.

Конститутивна седница Скупштине града заказана је за понедељак од 10 часова.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )