ЕТНО-ГРУПА “ЛОЗИЦЕ” – Спојила их љубав према певању

ЕТНО-ГРУПА “ЛОЗИЦЕ” – Спојила их љубав према певању

spojila ih ljubav prema pevanju etno grupa lozice foto s.pajic

Седам девојака, заљубљеница у хорско певање, однедавно се окупило око исте идеје и формирало певачку етно групу “Лозице”, која делује као секција КУД “Караџић”

Јелена Јевтић, Снежана Петрановић, Данијела Спасојевић, Мирјана Ђукић, Гордана Глумац, Јелена Секулић и уметнички руководилац групе Дуња Блажић кажу да су име одабрале по виновој лози, по којој је и Лозница добила име.

– Група је оформљена 11. новембра прошле године и бавимо се етно-певањем. Спојила нас је иста жеља и афинитети да кроз песму чувамо традицију и наш фолклор. Неке мелодије које интерпретирамо изворне су, а већину песама сам пронашла као старе нотне записе које сам прилагодила нашем извођењу. Користимо само наше гласове, али постоји могућност да у догледно време за неке песме искористимо и инструменталну пратњу – каже Дуња Блажић.

Чланице су различитих годишта и образовних профила, од студената, преко библиотекара, економиста до наставника музике. Свака је имала раније искуство у неком од хорова, али и завршену музичку школу. У претеклих шест месеци вредно су радиле, а први наступ су имале на затварању ликовне колоније у Специјалној болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача”. Гостовале су и на локалним телевизијама а већ су добиле и прве похвале и позиве за нове наступе на различитим манифестацијама. Кажу да вредно припремају колажни програм са једним лозничким песником, како би употпуниле свој репертоар.

– Ово је специфично певање из грла, са отвореним вокалима, и зато смо прва два месеца  само постављали гласове и вежбали технику. Певамо двогласно и све оно што смо некада певале као чланице других хорова или солисткиње нема никакве везе са овим стилом. Зато се и трудимо да га усавршимо па пробе имамо три пута недељно и оне трају по два сата. Дисциплина је на високом нивоу, али свака сугестија и примедба или нови предлог су добро дошли. Добро се разумемо и допуњујемо и зато очекујемо да ћемо још дуго трајати у овом саставу – поручују девојке из етно-групе “Лозице”.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )