О пројекту

О пројекту

NNZNS baner

 

Недељник Лозничке новости у сарадњи са Комитетом правника за људска праваYUCOM реализује пројекат Независно новинарство за независно судство који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији.
Један од главних изазова реформе правосуђа, започете још 2006. године, и даље је независност правосудног система. Ефикасност у остваривању судске правде, као једног од стубова владавине права, основни је предуслов да судски систем буде имун на политичке утицаје, доследност у примени и у интересу сваког грађанина. Основни циљ пројекта је да допринесе подизању свести грађана о значају владавине права у правосудном систему (и бољем разумевању његовог функционисања). Стварањем притиска јавности на релевантне институције указаћемо на потенцијалне проблеме у појединим кривичним поступцима ради доследног поштовања начела владавине права, у складу са реформом правосуђа која је неопходна, између осталог и због отварања поглавља 23 у оквиру европских интеграција Србије.

Врањске и YUCOM су ујединиле природан савез медија и организација цивилног друштва у заједничком задатку праћења рада државних органа и правосудног система као основне полуге власти. Истраживачко извештавање о кривичним поступцима оснажено стручном правном подршком, подстичући притисак јавности, допринеће обезбеђивању неопходне контроле функционисања правосудног система који је у складу са начелима владавине права.

Извештавајући о кривичним поступцима у Врању, Пријепољу, Кикинди, Лозници анализираће се локални примери и истовремено прикупити подаци за компаративну анализу и сет препорука како би на националном нивоу идентификовали проблеме у спровођењу кривичног поступка и предложили њихова евентуална решења.

Пројекат ће бити реализован у периоду јануар 2016 – јун 2017. године, укључиће новинаре и уреднике локалних медија: Лозничке новости, ПолимљеВрањске и Кикиндске.

 

eu

Projekat Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost nedeljnika Vranjske, Polimlje, Kikindske, Lozničke i YUCOM-a i ne odražava mišljenja i stavove Evropske unije.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )