ПИСАЦ РУИ ЗИНК У ТРШИЋУ – Страх је оруђе које нас чини малим

ПИСАЦ РУИ ЗИНК У ТРШИЋУ – Страх је оруђе које нас чини малим

rui zing posetio loznicu i trsic pisac u galeriji mica popovic foto s.pajic

Португалски писац Руи Зинг, аутор књиге “Уграђивање страха”, током гостовања у Србији, посетио је у уторак Лозницу и Тршић поручујући да је то почетак једне дуге сарадње

Лознички Центар за културу угостио је португалског писца Руи Зинка најпре у Гелерији “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић”, а потом и у Кући писаца у родном селу Вука Стефановића Караџића. Професор књижевности на лисабонском Факултету друштвених наука, рекао је да је срећан што је посетио легат Миће Поповића, за кога је сазнао да се такође борио “против различитих страхова”.

– Рекли су ми да је Мића Поповић био уметник који се није плашио и зато сам срећан што се налазим у галерији која носи његово име и чува његова уметничка дела – рекао је гост из Португалије додајући да је уочио да постоји “нека веза између ове галерије и његовог романа који говори о страховима”.

У Србији је други пут и овај долазак види као почетак једне дуге сарадње.

– Претходна два дана нису ми се допала због кише, али данас сам у осунчаној Лозници која је веома пријатна за шетњу. Сматрам да су градови и направљени да би се људи у њима шетали, а не за аутомобиле. Волим када град има улице у којима можете да шетате а да се не плашите да ће вас неко ударити возилом. Зато сам и написао књигу у којој се бавим проблемом страха јер мислим да је страх оруђе које се користи да би се људи осећали малим, а живот не треба да се своди на то јер живот постоји да бисмо се осећали великим. Град може да буде попут страха, да вам уништи разум, али може да буде и попут светлости и да учини да процветате. Срећан сам што у Србији постоје градови попут Београда и Лознице који функционишу тако да процветате, да вам отворе ум, а не да га затворе – рекао је гост из Португалије.

Зоран Хамовић, главни уредник Издавачке куће “Клио”, која је објавила Зингов роман, објаснио је да ова књига говори о “недостатку поверења, институализацији страха” и да се писац у њој поиграва моделом у коме “патриотска дужност јесте уграђивање страха”.

– Страх је плод неповерења и осећаја да оно што говоримо није плод онога о чему желимо да говоримо и о томе говори Руи Зинг. Овде смо га довели јер треба да упамти нешто од наше културне баштине и да упозна макар делић онога чиме располажемо. Објаснили смо му да је Тршић најлепши и највећи музеј на отвореном, да у њему постоје Кућа писаца и Музеј језика и писма, који су незаобилазни за наше госте из иностранства и оне који овде гостују као писци. Жалимо да му остану неке информације о којима ће можда касније писати у својим књигама. И овај роман је такав, као да је овде писан, што указује на идеју глобализације и да је страх кључна реч наших биографија. Он се поиграва, прави сатиру и показује да се све то може превазићи – казао је Хамовић.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )