ЗАВРШЕН 10. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – Уз глумачке награде и “Луда журка”

ЗАВРШЕН 10. ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – Уз глумачке награде и “Луда журка”

NAGRADJENI GLUMCI MOJA FOTO

Најбољу главну женску улогу на 10. Фестивалу глимачких остварења остварила је Милица Илић из Петровца на Млави, док је у мушкој конкуренцији ову титулу понео Ненад Петровић из Јагодине. Награда “Петар Грујић” додељена је Драгану Тошићу и Зорану Грујићу, а у част награђених београдска Академија 28 извела је представу “Луда журка”

Десети фестивал глумачких остварења у Лозници завршен је у понедељак свечаним уручењем награда за најбоље глумце аматере који су се представили лозничкој публици од 11. до 18 априла. У конкуренцији су биле представе из Беочина, Раче, Петровца на Млави, Јагодине, Трстеника и Црвенке, док домаћини, позориште КУД “Караџић”, који су и отворили фестивал Нушићевим “Народним послаником”, нису били у такмичарском делу програма. По одлуци жирија, награда за најбољу главну женску улогу на фестивалу додељена је Милици Илић, за улогу Антоније у представи “Немам да платим и нећу да платим” Дариа Фоа, коју је извело Позориште “Бата Булић” из Петровца на Млави у режији Милоша Јагодића, док је у мушкој конкуренцији ову титулу понео Ненад Петровић за улогу Неше у представи “Саб(х)рана дела Виљема Шекспира” по тексту Боргесона, Лонга и Сингера, Градског позоришта из Јагодине у режији Бранислава Недића. У категорији најбољих епизодних улога награде су добили Оливера Миљаковић Радаковић, за улогу Јасмине, у представи “Кад се ми мртви покољемо” Аматерског позоришта КУД “Бриле” из Беочина, и Љубомир Денић за улогу Наредника и Поручника у представи “Немам да платим и нећу да платим”. За најбољег младог глумца проглашена је Ивана Стојановић за улогу Нине у представи “Галеб” Рачанског позоришта, а користећи своје право, у складу са одлуком Организационог одбора фестивала, да, уколико се својим глумачким остварењем посебно истакне неко од глумаца из представе домаћина, жири је донео одлуку да се додели још једна награда у конкуренцији најбољих главних мушких улога фестивала Зорану Грујићу, за улогу Јеврема Прокића у Нушићевој представи “Народни посланик”. Заједно са Грујићем, награду “Петар Грујић”, који додељује посебан жири,  за допринос развоју лозничког позоришта добио је и Драган Тошић, председник КУД “Караџић”.

– Глумци су у већини представа успешно обавили глумачке задатке. Све представе су задовољиле одређене уметничке критетијуме захваљујући актерима који су схватили да је глумац најзначајнији видљиви део представе – наведено је у одлуци жирија који су чинили Дајана Ђедовић, Љубомир Ћорилић и Драган Тошић.

Као и претходних година, и овај пут организован је пратећи програм фестивала у којем су наступили луткарска секција “Сунце” школе “Краљ Александар Први Карађорђевић” из Јадранске Лешнице, драмска секција школе  “14. октобар” из Драгинца и ученици Средње техничке школе. У част награђених, Академија 28 из Београда извела је представу “Луда журка” Марка Комолетија у режији Миленка Павлова, који је имао и једну од главних улога.

Глумци вечери

Правило фестивала да жири публике после сваке представе бира глумца вечери испоштовано је и током јубиларног фестивала. Међу добитницима ове титуле нашли су се Лозничанин Стефан Којић, један од двадесеточлане глумачке екипе у представи домаћина, Оливера Миљатовић Радаковић из Беочина, Ивана Стојановић чланица Рачанског позоришта, Милица Илић из Петровца на Млави, Ненад Петровић из Јагодине, Душан Јовић из Трстеника и Цвијета Јовановић Мучалица из Црвенке.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )