У ПОНОЋ ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА – Крај кампање

У ПОНОЋ ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА – Крај кампање

8

Изборна кампања стигла је до краја. Учесницима парламентарних и локалних избора остало је само да најбоље што умеју искористе преостало време до поноћи и пошаљу завршне поруке бирачима. На парламентарним изборима грађани ће бирати између 20 изборних листа, а на локалним између 11

Изборна тишина трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 часова. До тада је забрањена медијска изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. На сам дан гласања, у недељу, од седам до 20 часова забрањено је и постављање пропагандног материјала странака на удаљености мањој од 50 метара од бирачког места, а  уколико се та одредба не поштује, бирачки одбор се, по закону, распушта, а гласање понавља. Дозвољено је емитовање информација о излазности грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају, објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали, али не и њихових изјава.

Грађани Србије ће у недељу, 24. априла, на ванредним парламентарним изборима бирати 250 посланика на период од четири године. На изборима ће учествовати 20 изборних листа, а предложено је 3.270 кандидата.

Право гласа има 6.737.808 грађана који ће се изјашњавати на 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, а 38 у иностранству.

Држављани Србије који живе у Великој Британији, Канади и САД на гласање на предстојећим парламентарним изборима изаћи ће у суботу, 23. априла, од 7 до 20 часова по локалном времену.

Гласање у Аустрији, Белгији, БиХ, Италији, Јужноафричкој Републици, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словачкој и Словенији биће обављено 24. априла од 7 до 20 сати по локалном времену. То ће важити и за гласаче у Турској, Уједињеним Арапским Емиратима, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Чешкој и Швајцарској.

Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштавати нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Србији.

За предстојеће парламентарне изборе биће штампано 6.771.497 гласачких листића лед сиве боје, а контролни листић за проверу исправности гласачке кутије прљаво розе.

На локалним изборима у Лозници за 59 одборничких мандата надметаће се 11 странака, коалиција и група грађана, са укупно 466 кандидата. О изборним резултатима ће одлучивати 74.420 бирача који ће се изјашњавати на 90 бирачких места, једном више него ранијих година, пошто је је једно бирачко место у Клупцима са више од пет хиљада бирача подељено на два. Гласачки листићи ће бити светло плави, а контролни црвени. Штампање је почело јуче, а вечерас ће бити распоређени по бирачким одборима.

На дан избора бирачи треба да понесу личне карте, пасоше или возачке дозволе и позиве за гласање, али и ако нису добили позиве, а уписани су у бирачки списак, грађани ће моћи да гласају. Бираци који нису у могућности да дођу на бирачко место, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор. Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да, уместо личног потписа, користе печат са потписом, односно личним подацима.

Изборни резултати, први незванични, биће познати још током изборне ноћи, како буду пристизали, а коначни ће бити објављени најкасније  у року од 96 сати од затварања бирачких места, односно најкасније 28. априла у 20 часова.

ЦЕНЗУС

Посланички мандати расподељују се применом система највећег количника тако што се укупан број гласова који је добила свака поједина изборна листа подели бројевима од један до закључно са бројем 250. Добијени количници разврставају се по величини, а у обзир се узима 250 највећих количника. Свака изборна листа добија онолико мандата колико тих количника на њу отпада.

За мањинске изборне листе не важи цензус од пет одсто гласова укупног броја бирача изашлих на изборе. Пошто буде утврђен коначни одзив бирача, тај број дели се са 250, колико има места у парламенту, да би се добио број гласова који је потребан за освајање једног посланичког мандата.

При просечном одзиву (око четири милиона), за једно посланичко место потребно је између 14.000 и 16.000 гласова, што значи да ће у парламент ући оне странке националних мањина које буду освојиле најмање толико гласова.

По истом принципу се расподељују и одборнички мандати, а према досадашњем искуству за једно одборничко место потребно је скоро 700 гласова.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )