НИКОЛА Б. МАРКОВИЋ, УЧЕНИК ОШ “АНТА БОГИЋЕВИЋ” ПОБЕДНИК “КЕНГУРА БЕЗ ГРАНИЦА” ЗА ЧЕТВРТИ РАЗРЕД – Или јеси, или ниси – кенгур

НИКОЛА Б. МАРКОВИЋ, УЧЕНИК ОШ “АНТА БОГИЋЕВИЋ” ПОБЕДНИК “КЕНГУРА БЕЗ ГРАНИЦА” ЗА ЧЕТВРТИ РАЗРЕД – Или јеси, или ниси – кенгур

Nikola sa uciteljicom Radojkom

Никола Б. Марковић, ученик четвртог разреда ОШ “Анта Богићевић”, поновио је прошлогодишњи успех на међународном такмичењу “Кенгур без граница” заузевши сам врх листе, али овога пута са максималних 120 бодова. Такав успех постигло је још само четворо његових вршњака у Србији

 

Аустралија је далеко, али да број кенгура у Лозници порасте стара се Никола Б. Марковић (10), ученик ИВ-2 разреда ОШ “Анта Богићевић”. На прошлогодишњем међународном такмичењу “Кенгур без граница” у Србији он се нашао на самом врху у конкуренцији трећих разреда са 108,75 бодова, а успех је поновио и побољшао на овогодишњем надметању запосевши поново врх, овог пута у конкуренцији четвртака и са максималних 120 бодова. Уз њега такав резултат постигло је још четворо ученика из Београда, Новог Сада, Шапца и Зрењанина, а у конкуренцији четвртака учествовало је више од четири хиљаде ђака из целе земље. Никола је математику заволео са првим данима школовања зато што се она не може учити напамет, веч тражи размишљање, а самим тим је и занимљива. Искуство са прошлогодишњег “Кенгура” није му много значило јер је, како каже, свака година за себе.

– Не могу рећи да је било ни лакше ни теже, оба пута се требало потрудити и честитам свима који су покушали. Нема везе ни ако нису добро урадили, следеће године биће боље. Увек имам малу трему, али позитивну, и она ми помаже да пажљивије радим. Поред тога што се надам и радим, имам и једну малу тајну, најпре урадим најтеже задатке, док ми је мозак бистар, а лакше оставим за после, ако буде времена – открива Никола.

Овај дечак није посвећен само математици, каже његова учитељица Радојка Стефановић Лала, већ свему што ради, а поред математике занимају га и страни језици, али и српски, кошарка, музика…

– Никола је дете које све занима и успех постиже због својих особина и посвећености школи и раду. “Кенгур” захтева логичко размишљање и важно је да постоји сталан рад и развијање математичких знања, што се не види одмах, али резултира после. Заслуга је његова, а школа и ја смо поносни што учествујемо у Николином одрастању и сазревању и радујемо се његовим успесима. Прошле године био је први и на општинском такмичењу из математике, а ове га је вирус спречио да учествује, што је велика штета. Од ове године он је укључен у инклузивно образовање за надарене ученике, а његова постигнућа потврда су да смо на добром путу јер је све још увек у повоју – каже учитељица додајући да је право уживање радити са “бисером” какав је Никола.

Дечак каже да је било “супер” када је сазнао за резултате такмичења, али док нису постали званични није смео да се радује. У породици и у школи има велику подршку, што је најважније уз дар који поседује, а Никола каже да му мајка увек говори да је најважније да покушава и труди се у свему што ради и да је то родитељима довољно. Уз редовну школу похађа и други разред музичке, гитара му добро иде, али га, каже, солфеђо мучи. Пред њим је још много рада и тога је свестан, посебно зато што га занима програмирање, али ће за то, каже, морати још много да се учи.

Ученици ОШ “Анта Богићевић” и ове су године у великом броју учествовали на “Кенгуру” и постигли су добре резултате, а само из Николиног одељења још четворо је похваљено због освајања више од 90 бодова.

Међународно такмичење “Кенгур без граница” одржава се истовремено у 60 земаља, а ученици основних и средњих школа решавају, свако у свом узрасту, исте задатке. Кроз ово надметање популарише се математика, али и повећава разумевање текстова и степен логичког мишљења као и примена математичког знања.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )