МЕРЕЊЕ ПОЛЕНА – Црвени аларм

Према последњим мерењима стопа аерополена у Лозници је изузетно висока, регистроване су високе концентрације полена код скоро свих врста дрвећа, највише брезе, ораха, граба, јасена и врбе. Посебно опрезне треба да буду особе склоне алергијама

 

Сезона цветања дрвећа у Лозници почела је раније него прошле године захваљујући високим температурама и нижој влажности ваздуха, а није било ни обилнијих киша да спере полен. У прошлој и последњој недељи мерења, које сваке године спроводи лозничи Дом здравља, регистроване су изузетно високе концентрације полена брезе, ораха, граба, јасена и врбе. Како каже Валентина Петровић, дипломирани биолог ове здравствене установе, практично сво дрвеће је у напону што значи да наши суграђани који имају проблема са алергијама могу да имају јаке тегобе.

– Особе склоне алергијама треба да избегавају боравак у природи посебно тамо где има брезе или ораха као и изложеност ветровитом времену. Најбоље је да иду у шетњу када је киша или ујутро када има росе. Блажи симптоми који указују на алаергију су свраб око очију, кијање, промуклост, а тежи респираторне сметње. Због ветра је добро носити наочаре за сунце, после боравка у природи треба обавезно опрати косу, истуширати се, избегавати сушење веша напољу, дакле потребно је предузети све мере заштите – каже Петровићева.

Висока концентрација полена брезе која је измерена ове и протекле недеље у Лозници главни је узрочник поленских алергија. С обзиром да производи велике количине поленових зрна сматра се да изазива симптоме поленске кијавице код десет до двадесет одсто људи. Најновије студије указују на утицај климатских промена на цветање биљака а самим тим и на количине полена у ваздуху. Током последњих двадесет година  забележено је раније цветање биљака у пролеће као и помак цветања у јесен до којих је дошло због високих температура.

На сајту Дома здравља редовно се објављују подаци о концентрацији полена и упозорења особама склоним овој врсти алергије.

– Пошто концентрација полена брезе варира из дана у дан, веома је важно бити упознат са дневним концентрацијама путем алергијског семафора и пратити поленску прогнозу па према томе планирати дневне активности. Тренутно је на семафору укључено црвено светло што значи да сви теба да предузмемо мере заштите посебно особе склоне аларгијама – напомиње Петровићева.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )