АПЛИКАЦИЈА ЗА ГРАЂАНСКУ КОНТРОЛУ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА – Посматрач избора

АПЛИКАЦИЈА ЗА ГРАЂАНСКУ КОНТРОЛУ ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА – Посматрач избора

Posmatraz izbora

Свако ко има “паметан” мобилни телефон, може од протеклог понедељка бити својеврсни посматрач избора. Коалиција за надзор јавних финансија, коју чини 30 невладиних организација, представила је андроид апликацију “Посматрач избора” путем које ће грађани преко мобилних телефона постати део контроле трошења буџетских средстава у предизборној кампањи. Андроид апликација “Посматрач избора” бесплатно се преузима са Гоогле Плаy Сторе-а, а њеним покретањем грађанин може пријавити врсту активности политичких партија коју је уочио на терену. Потребно је покренути апликацију, одабрати врсту уочене активности, фотографисати их или снимити телефоном, унети локацију и све то анонимно послати. По обради, пристигле фотографије се са описима објављују на мапи Србије и доступне су на интернет порталу посматрац-избора.рс.

Уочене неправилности биће аутоматски прослеђене надлежнима, а мултимедијални садржаји уступљени Агенцији за борбу против корупције зарад контроле прихода и расхода политичких субјеката.

Агенција је, иначе, предвидела 95 теренских посматрача на подручју земље, а укључивањем грађана њихов број се вишеструко повећава са циљем да се активност политичара током кампање уцрта на мапи и упореди са финансијским извештајима које странке предају.

Током кампање 2014. године странке су на ТВ маркетинг потрошиле 9,7 милиона евра, а на билборде у Београду 2,2 милиона.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )