ПРЕМИЈЕРА “КУМА” НА МЛАДЕНЦЕ – Пантелићи поново напунили биоскоп

ПРЕМИЈЕРА “КУМА” НА МЛАДЕНЦЕ – Пантелићи поново напунили биоскоп

EKIPA KUMA

Филмских ствараоци из Доњих Брезовица поново су потврдили да њихови филмови привлаче публику па је сала Вуковог дома и ове године на Младенце била препуна. Традиционални петодневни путујући филмски фестивал завршава се сутра у Крупњу. Наредне године премијера “Сведока”

Последњих неколико година  унапред се зна да ће на Младенце градски биоскоп бити дупке пун јер  то вече премијером филма Добриле и Добривоја Пантелића почиње њихов путујући фестивал документарно етнолошких филмова “Младенци”. Овога пута салу је напунио “Кум”, а дуготрајан аплауз којима је поздрављено њихово остварење опет је потврдио да народ воли оно што раде.

– Ово нам је, рачунајући и оне из Завлаке,  заредом 12. премијера на Младенце и заиста смо презадовољни пошто је сала поново препуна. Наш путујући фестивал траје пет дана, из дана у дан, по местима западне Србије и кажу да је то ових дана у земљи један од најзначајнијих културних догађаја, што се тиче аматерског филма. У сваком нашем филму, па и у овоме  на неки начин приказујемо борбу наших прађедова и ђедова који су дали животе за Србију. Да то они нису урадили не би нас данас било овде, не бисмо радили, правили филмове и тако им се на наш начин одужујемо. Публика ће видети и петнаестоминутни документрани филм “Вукосава” за који смо прошле године добили прву награду “Златна буклија” у Великој Плани, за најбољи етнолошки филм и сребрног пастира у Кучеву, на ФЕСТЕФ-у, за најбољи аматерски филм. Ово нам много значи, а посебно што су гледаоци свих генерација – каже Добривоје, док је Добрила насмејана пошто је публика поново похрлила на њихову премијеру.

Пантелићи кажу да њихова публика много више воли да види играни него документарни филм. Увек за етнолошки кажу да је добар, али га не гледају баш сви најпажљивије док кад почне играни, настане тајац, кажу аутори из Доњих Брезовица. Један од главних ликова у “Куму” игра Ана Трифуновић. Глуми етнолога из Београда, долази у село, заљубљује се и одлучује да се уда и ту остане.

– Поносна сам што сам и ове године део глумачке екипе Пантелића. Сви заједно чувамо традицију и обичаје од заборава и бележимо истините приче из нашег краја. Надам се да ћемо и даље радити заједно – рекла је ова студенткиња.

Сала Вуковог дома била је дупке пуна па су неки, који су касније стигли, филмове гледали буквално из ходника. У биоскопу кажу да је ово једини програм на који публика дође сат и по раније и стрпљиво чека почетак. Иначе, сада су први пут Добрила и Добривоје сели да огледају премијеру за разлику од претходних година када су престајали сваки филм. Пантелићи су “Кума”, који траје 70 минута,  снимали од августа до октобра прошле године у црквеном парку Добри поток, селима Доње Брезовице и Кржава, Осечини, Крупњу и Мачковом камену. Филм говори о кумству код нас где је кум битан, али  и да се поред тога дешавало да  Срби своје кумове мењају па чак и убију.  Ново остварење у коме игра углавном стална глумачка екипа, чини неколико истинитих прича из Рађевине и Подгорине, а  једна је “Детелина на прочевљу” из књиге Љиљане Браловић “Приче испод ожиљака”. У филму су коришћени и материјали добијени захваљујући “Застава филму”. Овај филм посебним чини изврсна музика коју је специјално за “Кума” урадио познати етномузиколог и композитор Димитрије Микан Обрадовић. Монтажу су урадили Биљана Сакић, Душан Јошић и Милан Пантелић, у чијим је рукама била и камера, док су за сценарио и режију свог 149. филма били задужени Добрила и Добривоје.

После Лознице филм је видела публика у Осечини и Љубовији, вечерас ће у Малом Зворнику, а први део пута завршава се сутрашњом пројекцијом у Крупњу у Великој сали библиотеке “Политика” где се, каже Добривоје, очекује и долазак представника Амбасаде Русије.  Филм ће током године путовати широм Србије, за сада се зна да ће бити приказан у више од тридесетак места, а све се као и претходних година одвија под геслом “Да се прошлост не заборави – да будућност памти”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )