НАША ПОСЛА – Што се чекало?

Судећи по последњим дешавањима, за Кур-салон и остала четири пропала објекта у бањском парку стижу лепши дани. Држава се сетила да их да домаћину, а Специјална болница, по свему што је до сада показала, то јесте. Садашњи изглед ускоро ће бити део ружне прошлости Кур-салона и осталих објеката у бањском парку.

Пред само потписивање записника, прошлога петка, око Кур-салона су радници ужурбано чистили простор око њега. Нигде полупаног црепа, сви графити премазани окер бојом, улицкано, колико се могло. Зашто? Годинама стоји Кур-салон унакажен графитима, са траговима беспризорног черупања и ништа. Значи, није било важно што су то гледали грађани Ковиљаче и бројни гости овог места, зар њима није сметало, или није битно и да јесте, али када су дошли гости “одозго” онда мора да се чисти. Зар је то лицкање сакрило бруку што је наочиглед надлежних и ненадлежних допуштено да такво здање дође на руб пропасти? На све то пуштена је и фонтана у парку, у марту, кажу људи, кад то није пракса, ваљда да се свему да свечарски карактер. Чему то? Кур-салон и остали објекти који су били у саставу ХТП, а сада су дати Специјалној болници, пропадају годинама. Нису у  забити него у бањском парку, тамо где свако може да их види и нико не може рећи да није знао како копне. Једино ако није био ту последњих 15 година. Онда пардон. Остали су знали. Само им није било занимљиво, или су имали преча посла. Пошто ће, сви се надају, ствар бити решена, није згорег забележити шта је томе претходило.

Кад буде све сређено, многи ће се “сећати” како су допринели спасавању ових објеката, а пошто такви често имају “амнезију”, нека остане бар овај траг. Причу је покренуо мештанин Владимир Вуловић. Није то учинио нико од надлежних, ни град, ни МЗ, ни заводи, ни министарства, ни Влада. Нико од њих. Тек када је Вуловић завапио да ће Кур-салон “пасти” и то на фејбуку изазвало реакцију грађана, онда су се покренули остали. Кренули су разговори, договори и нађе се решење. Вуловића, председника Удружења “Краљевска бања Ковиљача” подржали су удружење грађана “За бању Ковиљачу”, “Културни центар бања Ковиљача”, “Краљевски карневал”, “Музеј битке на Дрини”, “Дрина у срцу”, “Мото- клуб Блацк Драгонс”, Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле”, Црквени хор “Сабор српских светитеља” као и грађани Ковиљаче. Бранко Пејак био је спреман да дреши кесу само да се спасе симбол Ковиљаче и то не треба заборавити. Нејасно је шта је то пре надлежне спречавало да сами покрену спасавање објеката. Ако не раније, а оно у последње четири године. Власт је од 2012. иста, људи су мање-више исти на свим позицијама и ништа се битно није променило да сада може да се нађе решење, и то врло брзо у односу на године нечињења, а раније није. Пардон. Променило се то да су сада Кур-салон и остали објекти у много горем стању и да је потребно сигурно више новца да се врате у живот него што би требало пре две, три,  а камоли десет година.

Што се тиче Лозничких новости, оне су од настанка, пре осам година, о стању Кур-салона и осталих објеката и случају ХТП писале много пута. Налазио се Кур-салон и на насловној страни, последњи пут пре недавних догађаја у броју 376 (27. март 2015. – Урушавање под “заштитом државе”), а у последњих десет бројева редовно смо пратили судбину Кур-салона и наставићемо и даље, све док не заблиста поново.

Овај пример потврдио је да грађани могу да покрену ствари, да мирним путем натерају систем да се меша у свој посао и остваре резултат. Колика је чија улога била и јесте у свему томе, памтиће они којима је стало до Ковиљаче, а новински папир остаће неумољиви сведок како умало нисмо изгубили симбол “краљевске бање”.

P.S.

 Пропада и вила “Драга”. Дуже од месец дана ЛН чекају одговоре “Железнице Србије” о овом објекту, о којем смо већ писали, и који би ваљало сачувати док још постоји. Кур-салон је на путу спаса, има ли заинтересованих да за њим пође и вила “Драга”?

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )