ПРОФЕСОРИ ИЗ ЈАПАНА У ТРШИЋУ – Култура и храна повезују свет

ПРОФЕСОРИ ИЗ ЈАПАНА У ТРШИЋУ – Култура и храна повезују свет

japanci obisli trsic

Осам професора Токијског универзитета посетило је у уторак Тршић, где их је у име градске управе дочекао Љубинко Ђокић заједно са запосленима у Центра за културу “Вук Караџић”. Он је подсетио госте на значај Вука и његовог родног села за културу Србије, упознајући их са свим садржајима знаменитог места и представљајући могућности новосаграђеног вишенаменског центра. Долазак професора из Јапана у јадарски крај организован је у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду, а њихова посета Вуковом завичају уследила је после објављивања текста о Тршићу и српској традиционалној храни у јапанском зборнику “Поједи цео свет”, који је написала Којоко Јамасаки, са катедре за јапанологију београдског факултета. Она је већ неколико пута боравила у Тршићу и била гост Куће писаца.

– Често сам у овом предивном крају, а у сарадњи са лозничким Центром за културу учествовала сам и на међународној колонији писаца. Када сам чула да елитни Токијски универзитет за стране студије намерава да пошаље делегацију у Србију, поводом поновног потписивања уговора о сарадњи са Универзитетом у Београду, предложила сам да би јапански професори могли да дођу у Лозницу и Тршић, да виде одакле креће традиција српског језика и где је колевка српске мисли и филозофије. Центар за културу нам је дао две фотографије за зборник који се зове “Поједи цео свет”, а који се бави културолошким истраживањем хране у многим деловима света. Написала сам есеј о традицији српске хране и изабрала сам грашак и купус са месом. Била нам је потребна илустрација која говори о вашој култури и добили смо слике из Вукове куће. Сада су наши угледни професори, који се баве славистиком и јапанским језиком за странце, могли да виде “изнутра” лепоту ваше земље – каже професорка Јамасаки, додајућ да сви, сем ње, први пут долазе у Тршић.

Зборник је представљен у Лозници у Галерији “Мића Поповић” и о њему је говорила његова уредница, професорка Нумано Кјоко.

– Пре ове посете Србији, боравила сам једном у Београду, а сада ми је припала част да са колегама посетим и родно село великана Вука Караџића. Са задовољством смо дошли да представимо издање нашег универзитета, зборник текстова који се односе на истраживање хране из 30 земаља. Од вас смо добили фотографије унутрашњег изгледа Вукове родне куће, као и занимљив текст о храни у овом крају и то нас је јако обрадовало. Веома смо срећни што смо све то сада доживели и уживо а жеља нам је да унапредимо сарадњу између наших универзитета и поново дођемо у овај део Србије – казала је Нумано Кјоко додајући да текстови у зборнику откривају разне димензије културе јела са различитих истраживачких аспеката.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )