У КОСТАЈНИКУ – Две године чекају надокнаду штете

У КОСТАЈНИКУ – Две године чекају надокнаду штете

problemi s jalovinom ne prestaju  foto A.STOJANOVICH

Ни после скоро две године откако им је нанета штета због пуцања бране јаловишта некадашњег рудника “Столице”, мештани Костајника нису добили надокнаду, а поред тога и даље свакодневно стрепе од нових изливања сивог муља и песка у Костајничку реку

Према информацијама које имају у месној заједници, најављена санација јаловишта, али и корита реке, која односи опасне материје према Коренити и Лозници, требало би да почне крајем марта, али званичну потврду надлежних још нису добили.

– Пројектна документација је при крају, барем нам је тако речено у ресорном министарству, међутим нико није дао одговор на питање када ће мештани који су претрпели огромну штету добити надокнаду. Већ две године ти људи не могу ништа да засеју нити на било који други начин користе своје имање. Од 21 домаћинства, која су у таквој ситуацију, на три је још увек нанос од 70 центиметара камена, муља и песка. Неки су добили једнократну помоћ од по 20.000 динара и то је све – каже Миленко Мићановић, члан Савета МЗ Костајник.

Како му је раније објашњено, трајна санација јаловишта подразумева у првој фази физичко обезбеђивање постојеће бране, потом чишћење речног корита од наноса и на крају уклањање муља са околних њива. Он додаје да све што буде скинуто са пољопривредног земљишта или из дворишта, требало би да буде поново враћено на јаловиште, које ће бити обезбеђено од поновног оштећења. Због обилних киша протеклих дана поново је интезивиран доток сиве материје из јаловишта у сеоски поток, али других опасности од евентуалних поплава или попуштања бране није било. Владан Лазић, чувар нам је потврдио да је већ уобичајено да после кише крене више отпадних материја из јаловишта, што се десило и током прошлог викенда, али да приликом обиласка бране није приметио да је на неким новим местима она попустила.

– Када је рађена ова привремена брана план је био да се платнима  заустави пролаз сивог песка, да се на тај начин филтрира течност која одлази у реку, међутим, још после првих већих падавина дрвене препреке су на пар места попустиле и зато сива материја непрестано отиче у речно корито – подсећа Лазић и додаје да се нада да неће бити већих киша које би је додатно угрозиле, као што се то десило у мају 2014. године.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )