У ЗАЈАЧИ – Опустеле воденице поточаре

У ЗАЈАЧИ – Опустеле воденице поточаре

Vodenica

Некада је дуж вијугавог тока Штире од Лознице до Зајаче, нарочито пред рат 1941. године до поткрај двадесетог века, било деветнаест воденица поточара. Данас су остале само две, једна у Воћњаку коју одржава породица Трифуновић и друга, наспрам чесме Гушавац, у старој лозничкој вароши, некадашња Биџина воденица. Као доказ прохујалих времена и људске небриге и незаинтересовансти, сведочи последња запустошена руина Колетове воденице, на Штири на прилазу Зајачи, коју је својевремено одржавала стара фамилија Костића. Остаци ове воденице, зарасли у шибље и коров, сведоци су прошлости из које су се пронеле занимљиве приче. Како казују мештани, овде су свраћали сватови и младенци да се у знак срећног живота умију хладном водом воденичког кола као и да су на овом месту, у цик зоре, а нарочито у јесење и пролећне ноћи, окупљале виле, утваре и вукодлаци. Како нам каже Владимир Мићић из Горње Борине, најстарији житељи Пасковца причали су да је неког Станковића на житишту задржала омрклина те да је запрегу на путу ка Зајачи зауставило вилино коло. Волови у јарму са пуним врећама жита стајали су цели сат као укопани а њему се ледила крв у жилама због језивог призора који је нестао када се са друге стране брда проломио лавеж паса. Виле су нестале подно воденице машући белим марамама и прскајући водом.

Сергије Максић из Горње Борине каже да је Костића воденицу одржавало четрдесетак сељана и да су се зато и звали „поредовници“. Он се залагао и за подизање нове воденице у његовом селу Борини, али га мештани нису подржали па је тамо остала само једна, Перића воденица. Није изгубио наду јер се после боравка троје Швајцараца одушевљених природом овог поднебља, стигло обећање да ће финансирати изградњу нове воденице.

Можда ће и  Колетова воденица на десној страни пута ка Зајачи пробудити радозналост, али и нечију жељу да обнови лепи ритам чегртаљки који је био јачи како је растао водостај Штире.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )