У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Хотел “Београд” враћен власницима

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Хотел “Београд” враћен власницима

VRACEN VLASNICIMA

После реституције хотел “Београд” у Бањи Ковиљачи враћен је наследницима некадашњих власника који су, према незваничним информација, из Смедерева и Београда, а има их више. После вишегодишњег пропадања у објекат одузет током национализације недавно су ушли мајстори и започели  његово чишћење.

Како су нам рекли, власници су их ангажовали да уклоне све из објекта, јер изгледа намеравају да га среде. Хотел није коришћен годинама и у лошем је стању. У великој сали на зиду још увек стоји натпис “Сретна нова 2005” и украсне траке, а по собама на спрату је много пропалих ствари. “Београд” је био у саставу Хотелско-туристичког предузећа “Бања Ковињача” и за њега је покренут процес реституције. Поступак је, сазнајемо, трајао више година да би био окончан прошлог лета када је стигло извршно решење. Хотел “Београд” саграђен је, како наводи у књизи “Ковиље” Владимир Вуловић, тридесетих година двадесетог века недалеко од хотела “Подриње”,  а поред њега је подигнута и помоћна зграда за смештај државних чиновника. Пројектовао га је средином тридесетих инжењер из Ваљева Драгомир Самокресовић, за Милоша Коцића. Био је препознатљив по јединственој дрвеној тераси, светиљкама и једноставном ентеријеру и екстеријеру. Својевремено су овде организована разна славља, свадбе, новогодишњи дочеци и некадашњи испраћаји у војску.

У Бањи Ковиљачи чекају да виде шта ће бити са хотелом и да ли ће му  власници вратити некадашњи сјај, а како је некада изгледао, данас се може видети једино на старим разгледницама Бање Ковиљаче.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )