УЗ ИЗЛОЖБУ – Филм о освећењу споменика у Текеришу

УЗ ИЗЛОЖБУ – Филм о освећењу споменика у Текеришу

A premijera filma o tekerisu kralj aleksandar otkriva spomenploce

Захваљујући Југословенској кинотеци, уз отварање изложбе, за Лозничане је организована и пројекција документарних филмова из Архива кинотеке – “Повратак српских победника и откривање споменика Карађорђу”, “Долазак регрута”, “Заклетва регрута Вардарског пука”, “Сахрана Николе Хартвика” и “Југославија по вољи народа”, док је премијерно еми-

тован филм “Откривање и освећење спомен-костурнице на Текеришу 1928. године”

Овај вредан кинематографски документ приказује догађај од 28. јуна 1928. године, а аутори (Ердељановић и Марјановић) кажу да су га дуго припремали и да је састављен од два филмска материјала која су спојена и обрађена дигиталном техником.

– Први део је био познат као филм, док се други материјал налазио у једном од антологијских филмова насталих после смрти краља Александра. Наши рестауратори су обрадили слике, филм је озвучен, а колега Марјановић и ја смо урадили међунатписе. Доста смо истраживали у Народној библиотеци а за помоћ смо се обратили и стручњацима из Музеја Јадра у Лозници – каже Александар Ердељановић истичући да до сада овај филм није нигде емитован.

На снимку се види освећење споменика и откривање спомен-плоче, а поред бројних гостију, представника савезничких држава, церемонији је присуствовао краљ Александар Први Карађорђевић и овај филм ће убудуће бити значајан музејски документ који приказује догађај на Видовдан, после Великог рата. Иначе, спомен-костурница на Церу се налази на списку споменика културе од изузетног значаја. У њој је сахрањено око 3.500 српских војника као и изгинули Чеси, припадници 28. прашког пука, који су кренули ка српским положајима да се предају, а које су десетковали Аустријанци у чијем саставу су били и чешки војници.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )