ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Филмске слике из Великог рата

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Филмске слике из Великог рата

IZLOZBA srbija na filmu u velikom ratu

У Музеју Јадра од прошле седмице отворена је изложба о филмским записима из Првог светског рата на којој се хронолошки приказују догађаји од атентата у Сарајеву до Параде победе 1918. године. Први пут пред публиком приказан је и документарни филмски запис о освећењу споменика у Текеришу на Видовдан 1928. године

Поводом Дана државности у Музеју Јадра прошлог петка отворена је изложба “Србија и Срби на филму у Првом светском рату”, коју је приредила Југословенска кинотека. У име домаћина, директорка лозничког Центра за културу Дајана Ђедовић захвалила се ауторима Александру Ердељановићу, управнику Архива кинотеке, и његовом стручном сараднику Божидару Марјановићу на вредној и занимљивој поставци, док је градски већник Томислав Арнаутовић у име локалне самоуправе истакао да су овакви културни догађаји значајни за очување правих вредности и српске традиције. На 32 паноа, аутори су понудили публици документарне фотографије скинуте са старих филмских трака на којима су приказане сцене снимљене током Првог светског рата. Све то прати текстуални део богат историјским подацима и вредним документарним садржајима.

– Слике хронолошки прате пут српске војске и српског народа у Првом светском рату на филмској траци. Већина фотографија је скинута директно са филмске траке, то смо радили по први пут и зато се многи материјали први пут и приказују на овај начин. Први светски рат је био први велики сукоб у 20. веку и први рат где је филмска камера одиграла велику улогу у циљу пропаганде код сопственог народа али и код савезника. Још је више значајна жеља да се сачува нешто за будућа поколења – казао је Александар Ердељановић.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )