ВОЋАРИ СЕ НЕ РАДУЈУ ЛЕПОМ ВРЕМЕНУ – Сунце измамило пупољке

ВОЋАРИ СЕ НЕ РАДУЈУ ЛЕПОМ ВРЕМЕНУ – Сунце измамило пупољке

voce

Неуобичајено високе температуре у првој половини фебруара неповољно утичу на воћке јер покреће вегетацију и ако буде мраза наредних дана, може доћи до измрзавања биљака

Лепом времену и температурама изнад просечних фебруарских највише се радују деца, али и власници станова и кућа којима овакве временске прилике помажу да уштеде на грејању. За разлику од њих, воћари су забринути јер високе температуре за ово доба године негативно утичу на све воћне врсте. Високе дневне температуре подстичу биљке на кретање сокова, бубрење пупољака и ако овакви услови потрају, на почетак вегетације.

– Још смо у првој половини фебруара и реално је очекивати да буде још хладних дана и јачих мразева. Ако до тога дође, могу се очекивати веће штете на појединим воћним врстама. Пупољци јабуке измрзавају на минус три  до минус пет, а отворени цветови на минус два степена. Пупољци шљиве измрзавају на минус један степен. Благе зиме са појавом високих температура значајно умањују отпорност биљака на нагле ниске температуре, појаву болести и штеточина, као и на касније друге стресне ситуације – сушу и недостатак појединих хранива. Отпорност воћки последњих година смањују и топле јесени јер им продужавају вегетацију због чега  лишће не опада. Измрзавање пупољака током зиме као и цветова од пролећних мразева у последњих неколико година код нас постала учестала појава. Процес каљења пупољака у јесен није текао нормално и није завршен до краја ни претходне јесени тако да садашње временске прилике додатно умањују отпорност воћних врста и чине их веома осетљивим – каже дипломирани инжењер воћарства Златица Крсмановић из лозничког “Пољосавета”.

Ризику измрзавања више су изложени засади који су слабије неговани, без комплетне агротехнике и савремене технологије производње. Старост стабала, воћна врста, плодност и влажност земљишта, положај засада и многи други фактори битно утичу на стање и понашање биљака у неповољним временским условима.

– У свету се данас користе антистресни препарати који штите биљке од мраза и ниских  температура. Последњих година и код нас је почела њихова примена. Препарати су на бази беланчевина и аминокиселина које повећавају интензитет метаболизма – истиче Крсмановићева.

У Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији повећане су површине под воћем. Највише је засада малине, купине и шљиве, а све актуелнија је боровница, као и лешник. Важно је да се подизање засада испланира, одабере прави положај парцеле, засеје одговарајућа предкултура и обави правилна припрема земљишта уз мелиоративно ђубрење на основу агрохемијске анализе. Само на овако припремљеној парцели уз квалитетан садни материјал и благовремену садњу може се очекивати добар принос и квалитет плодова који ће бити конкурентни на домаћем и страном тржишту.

Актуелни радови у воћњацима

Воћари који нису обавили јесењи третман биљака бакарним препаратима потребно је да то обаве сада. Тамо где је приметно бубрење пупољака или су биљке вегетирале до касне јесени, воћке треба третирати неким од бакарних препарата где је бакар у облику хидроксида или бакароксихлорида и то када су температуре изнад пет степени водећи рачуна о томе да се стабло после третирања осуши током дана. Овом мером се успорава кретање вегетације и  заштита биљака.  Ако неко није окречио дебла и рамене гране стабла, крајње је време да то учини раствором од пет килограма негашеног креча, пола килограма соли и пола килограма сумпора.

Док трају високе температуре за ово доба године, не треба ђубрити нити обрађивати земљиште јер то убрзава вегетацију. И када је резидба у питању треба бити обазрив. Јабучасте воћне врсте могу се орезивати од почетка опадања лишћа па до кретања вегетације, док резидбу коштичавих воћних врста, купине и малине треба обавити у пролеће пред почетак вегетације када прође опасност од појаве мразева. Јачина резидбе зависи од воћне врсте, сорте и старости. Дуга резидба повећава родност, а кратка бујност. Млађа стабла се мање орезују чиме се постиже бржа и боља родност. Воћари обавезно треба да прегледају стабла и утврде да ли има инсеката на њима и да онда предузму одговарајуће мере. Воће се у овом периоду може несметано садити уз обавезно заливање ако су парцеле благовремено припремљене. Анализу земљишта  требало би урадити пре заснивања засада – саветују пољопривредни стручњаци.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )