ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ (4) – Спремни да спасу Кур-салон

SVE MANJE VREMENA ZA AKCIJU

Чланови више удружења из Бање Ковиљаче, спремни да помогну у спасавању Кур-салона, послали Агенцији за лиценцирање стечајних управника захтев за пословно-техничку сарадњу. Одржан нови састанак у Лозници и договорено формирање савета за заштиту и очување Кур-салона, а рок за реализацију договореног је 30 дана

Грађани више удружења из Бање Ковиљаче и привредник Бранко Пејак спремни су да спасавају Кур-салон и чекају одговор Агенције за лиценцирање стечај-них управника (АЛСУ) који ће им дати правну могућност да са речи пређу на дела. Они су 4. фебруара послали допис Агенцији да размотри њихов захтев за пословнотехничку сарадњу у којој би их представљало предузеће “Пејак-Хандел” како би објекат заштитили од врло вероватног урушавања.

Како је предложено, после стручне анализе стања објекта, били би урађени неопходни радови на санације Кур-салона, уз техничку, финансијску и стручну помоћ Града Лознице којима  би се привремено објекат заштитио од даљег пропадања. Од Агенције се не захтева новац, већ  брз одговор и склапање одговарајућег уговора. Иза захтева стоји предузеће “Пејак-Хандел” као и удружење грађана “За Бању Ковиљачу”, “Краљевска Бања Ковиљача”, “Културни центар Бања Ковиљача”, “Краљевски карневал”, “Музеј битке на Дрини”, “Дрина у срцу” “Мото клуб Блацк Драгонс, Гљиварско друштво “Љубомир Вуксановић Барле,” Црквени хор “Сабор српских светитеља” као и грађани Ковиљаче који желе спас овога објекта.

– Дан пре нас, допис о стању Кур-салона послала је и градска управа и чекамо одговор. На потезу је АЛСУ јер нам треба њихова дозвола да уђемо у објекат. Они су одмах рекли да немају пара, али и да до сада нису имали овакву иницијативу грађана. Ако нам сутра кажу да можемо ући у Кур-салон, ми смо на то одмах спремни. Прво бисмо позвали стручњаке да утврде шта је неопходно урадити на санирању објекта, а истовремено и шта за комплетну реконструкцију. Грађани из удружења, али и многи са стране који су упознати са акцијом путем медија и друштених мрежа вољни су да помогну, али чекају наш сигнал. Уколико се то деси,  Кур-салон може дочекати  нову туристичку сезону у бољем издању него што је сада – каже туристички радник Владимир Вуловић.

У уторак су представници Завода за заштиту споменика културе из Београда и Ваљева, заједно са неколико чланова Градског већа и представника Удружења грађана Бање Ковиљаче ушли у руинирани Кур салон, а видели су и у каквом су стању виле “Ковиљача”, “Босна”, и управна зграда Хотелско-туристичког предузећа “Бања Ковиљача” у стечају. Према Вуловићевим речима, представници два Завода били су шокирани стањем бањске дворане и оценили су да још увек може да се спасе, али и упозорили да ако до маја остане овако, тешко да ће то бити могуће.

На састанку о Кур-салону који је пре три дана сазвао градоначелник Видоје Петровић, поред чланова Градског већа и представника градске управе, били су и представници Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, Завода за заштиту споменика културе – Ваљево, закључено је да се хитно приступи заштити Кур-салона и формира Савет за заштиту и очување тог објекта.

– У Савету ће бити представници Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, Завода за заштиту споменика културе – Ваљево, Градског већа, АЛСУ, представници удружења грађана Бање Ковиљаче, јавни правобранилац и директор Специјалне болнице за рехабилитацију. Савет треба да буде формиран до петка (данас прим. аут.) и одмах утврди стање Кур-салона, предложи хитне мере заштите објекта, начин финансирања санације, а да грађевински инжењер Завода из Ваљева  сачини процену колико је новца потребно за заштиту објекта. Најдужи рок за реализацију договореног је 30 дана, од одржаног састанка. Осим тога, Завод ће  покренути поступак утврђивања вишег нивоа заштите парка у Бањи Ковиљачи и свих објеката у њему, укључујући и Курсалон. Тиме се држава укључује са много више надлежности и обавезом да одржава те објекте. Предложено је да Министарство културе у складу са чланом 33. Закона о културним добрима  хитно одреди стараоца за спровођење свих мера за заштиту и даље коришћење објекта као културног добра, пошто постоји опасност да оно буде трајно оштећено или уништено. Закључци ће бити достављени надлежнима и мислим да ће врло брзо бити предузете потребне мере. Савет ће се радити  под роковима – хитно јер је крајње време да се Кур-салон заштити – каже за ЛН начелница градске управе Милојка Смиљанић и подсећа да “локална самоуправа нема никакву надлежност над Кур-салоном већ је власник агенција, пошто је тај објекат у стечају”.

Смиљанићева каже да је раније обавештавала полицијску станицу у Ковиљачи и тужилаштво о крађама из Кур-салона и тражила да се открију починиоци и обезбеди контрола и заштита објекта, али није било ефекта. Време брзо пролази и више нису у питању месеци већ дани, а сваки изгубљен улудо може запечатити судбину места у чијој лепоти и архитектури су уживале крунисане главе и највиђенији људи  између два светска рата. Добро је да надлежни сада грађанима желе да пруже пуну сарадњу, али је раније требало да реагују и сами покрену спасавање Кур-салона. Оправдање да нема пара “не држи воду” јер их нема ни сада, као ни да се није знало у каквом је стању бањска дворана јер је у последњих осам година само у Лозничким новостима о томе писано неколико пута и упозоравано да симбол Бање Ковиљаче може доћи у овакво стање. Сада је најважније зауставити даљи суноврат Кур-салона, а када му се врати свежина, ваља очекивати да они којима је то посао утврде ко је и зашто дозволио да се све ово деси.

Закон о културним добрима

Члан 33. Закон о културним добрима “каже”- Кад сопственик не извршава мере заштите, или их не извршава с пажњом доброг домаћина, односно кад привремено или трајно напусти културно добро тако да постоји опасност да оно буде оштећено или уништено, министарство надлежно за послове културе може одредити да се културно добро преда физичком или правном лицу као стараоцу за спровођење мера заштите културног добра, уз његову сагласност.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )