ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Тамо где је слобода

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Тамо где је слобода

IZLOZBA O MIGRANTIMA

Од прошле недеље до 15. фебруара, у Музеју Јадра трајаће изложба “Граница је затворена”, која на специфичан начин приказује судбине миграната у потрази за слободом и бољим животом, а настала је као плод сарадње Музеја афричке уметности у Београду са невладином организацијом “Група 484”, уметницима Снежаном Скок, Луком Кнежевићем Стриком, уметничким колективом “Шкарт” и позоришном и радио редитељком Иваном Богићевић Леко.

– Назив изложбе указује на тему којом смо се бавили али је он проистекао на основу друштвене игрице коју су осмислили сами мигранти, боравећи у неком од кампова у Србији. Вишегодишњи рад групе уметника са корисницима центара за тражиоце азила произвео је радове у различитим форматима, од такозване “мигрантске мапе”, до писане и сликовне поруке на текстилу. Изложбу прате и аутентични записи на јастучницама, приче, изјаве и сведочења азиланата и азиланткиња које, између осталог, дају увид и у женску страну миграција – каже Ивана Богићевић Леко.

Поставка је била изложена од септембра до децембра у Музеју афричке уметности, а после Лознице биће у Врању и другим градовима Србије. Подршку ауторима, приликом реализације и представљања изложбе у Музеју Јадра, пружио је Центар за азиланте у Бањи Ковиљачи, ученици Гимназије “Вук Караџић” и лознички Центар за културу.

ПОРУКЕ

Поред зидних експоната, изложени су и беџеви са натписима “Желим нормалан живот”, “Будућност за децу” и “Тамо где је слобода”, као и налепнице са изрекама које потичу из држава из којих долазе мигранти.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )