ИЗЛОЖБА “КОНАЦИ И КОНАЧИШТА” – Бартула излаже у Суботици

ИЗЛОЖБА “КОНАЦИ И КОНАЧИШТА” – Бартула излаже у Суботици

bartula

Лознички сликар Драган Бартула започео је овогодишњу излагачку сезону на северу државе, у Суботици, представљајући се самосталном изложбом слика из циклуса “Конаци и коначишта”.  Поставка, коју су током прошле године видели поштоваоци ликовне уметности у више градова Србије и БиХ, у нешто другачијој форми и са укупно 31 сликом, изложена је у галерији Српског културног центра “Свети Сава” (задужбина Душана Радића), а отворили су је владика Иринеј (Буловић) и Душан Миловановић, историчар уметности из Београда.

– Драган Бартула је ушао у тему која се зове наслеђе на најозбиљнији начин и овде он прича о успоменама, о заборављеним сновима, преписци, информацијама које су се погубиле негде по таванима, о ономе чега више нема, пошто смо ми на несрећу на овим нашим просторима увек били оскудни у чувању традиције. Он покушава да испегла то и врати назад казаљку сата, те да нас упозори на ствари без којих не можемо да функционишемо, јер без познавања сопствених корена, традиције и фактографије ми нисмо ништа – рекао је на отварању изложбе Душан Миловановић.

Према речима аутора, инспирацију за стварање проналази у духовности, честим обиласцима српских манастира, као и споменицима културе.

– Моја последња фасцинација је боравак у Хиландару. То је нешто што се не може испричати, то може само да се доживи. Али као инспирација су ми послужили и сви други манастири, не само аутентични, сачувани, него и мале рушевине и споменици – казао је Бартула, који је до сада самостално излагао 45 пута.

Његовом изложбом, у Суботици је почела традиционална Светосавска недеља, духовно-културна манифестација која се у овом граду одржава већ две и по деценије.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )