ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ – Кур-салон пред урушавањем

ВИДИТЕ ЛИ НАШУ БРУКУ – Кур-салон пред урушавањем

glavna ova

Једна од најлепших грађевина Бање Ковиљаче минулог викенда је осванула опасана жутом траком. Огорчени грађани  размишљају о протесту не би ли тако надлежне подстакли да  коначно нешто учине

“Некада је овде била  бањска дворана Кур-салон”. Уколико не желимо да тако за коју годину говоре туристички водичи, крајње је време да се надлежни пробуде и учине нешто јер се, по многима, најлепша грађевина Бање Ковиљаче налази пред урушавањем. Затворена је неколико последњих година, а ових дана је око ње Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче поставила жуту траку као код објеката којима је опасно прилазити јер прети њихово урушавање, а Кур-салон је дубоко крочио у ту фазу.

Објекат је у саставу Хотелско-туристичког предузећа (ХТП) ”Бања Ковиљача” које, због вишегодишњег процеса приватизације, покренутог још пре 14 година, није имало инвестиција, ништа се није променило ни после подржављења од пре неколико година, а данас је  у стечају. Изостанак озбиљних улагања и зуб времена учинили су своје па је стање Кур-салона из годину у годину све горе, а сада је готово претворен у руину. Све то не дешава се у некој забити, већ у срцу Бање Ковиљаче, на подручју Града Лознице који годинама истиче туризам као једну од три кључне гране развоја. Да ствар буде још “боља” Кур-салон је под заштитом државе и налази се у надлежности Завода за заштиту споменика културе из Ваљева. На стање здања, препуно  влаге, фасаде “украшене” графитима, са отпалим малтером и рупама на крову, наш лист је указивао више пута, али се надлежни нису превише узбуђивали, а све се сводило не пребацивање одговорности из једног  у друго двориште, а на крају на државу. Док траје тај пинг-понг, Кур-салон, али и други објекти у парку као виле “Ковиљача” и “Босна” постају руине, без најаве да ће им све ближа пропаст некако бити спречена. На угроженост Кур-салона минулог викенда је на друштвеним мрежама указао први хроничар Бање Ковиљаче и туристички радник Владимир Вуловић објављивањем фотографије објекта опасаног жутом траком.

Т.М.С.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )