СТАНАРИ “ЗГРАДЕ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА” – Усред зиме шест дана без струје

СТАНАРИ “ЗГРАДЕ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА” – Усред зиме шест дана без струје

bez struje na mrazu

Једанаест породица палих бораца и ратних војних инвалида остало је прошлог петка без грејања када је згради у којој живе искључена струја. Станари тврде да су за седам година више пута покушали да регулишу плаћање утрошене електричне енергије, али да им то није омогућено. Градска управа уплатила је у среду прикључак, а већина станара прву рату репрограма дуга па им је струја поново пуштена

Станари зграде на Лагатору, поред новог обданишта, у којој живи 11 породица палих бораца и ратних војних инвалида прошлог петка доживели су непријатно изненађење. Њима је усред зиме искључена струја, а другог начина за грејање немају пошто зграда нема ни подрум ни терасе на којима би се могао држати огрев. Они су се уселили октобра 2008. године када им је кључеве станова свечано уручио тадашњи министар рада, запошљавања и социјалне политике Расим Љајић, у присуству градоначелника Видоја Петровића и првог секретара Амбасаде Јапана Тетсуја Тсуботе. Јапан је новчано помогао остварење пројекта “Социјално становање за ратне војне инвалиде и породице палих бораца” у целој Србији па је тако и ових 11 породица добило станове на десетогодишње коришћење, уз могућност продужетка на исти рок. Већ више од седам година живе у тој згради и троше струју, а, како кажу, никада нису били у прилици да плате утрошено, иако су, тврде, покушавали. Сада су се суочили са мраком и хладноћом.

– Тог дана када су нам уручени кључеви, помешали су нам се туга и срећа, а убрзо потом, када смо покушали да платимо струју, речено нам је да не постојимо и да је општина дужна да плати наш прикључак. У рукама имам типски уговор Министарства рада, запошљавања и социјалне политике са локалним самоуправама у којем стоји да је општина дужна да прибави све потребне сагласности као и да финансира комунално опремање земљишта. Они то, међутим, негирају. Досада нам је једном искључена струја и тада је то решено телефонским позивом из општине, али ништа више није урађено по том питању. Ми смо септембра 2010. добили списак задужења за струју на којем је писало Н. Н. лице, број стана, број бројила, стање бројила и износ који би требало да уплатимо. Међутим, када смо отишли у Дистрибуцију, речено нам је да Н. Н. лице не може да плати рачун и поново да “не постојимо” – прича умотана у зимску јакну Вера Матковић, удовица палог борца, тврдећи да су и мимо тог списка безуспешно покушавали да регулишу утрошњу електричне енергије.

Станари сматрају да нису криви за седмогодишње неплаћање утрошеног и да Електродистрибуција није смела допустити да то толико траје, већ је морала наћи начина да легализује њихов статус јер, како кажу, не избегавају да плате што потроше. Новак Пударевић, ратни војни инвалид без руке и ноге, каже да се греју на струју јер не могу другачије и пита се зашто се чекао јануар 2016.

– Зашто су дошли да нас искључе баш сада по овом мразу? Видели су и пре да трошимо струју, могли су после првог неплаћеног месеца да је искључе и да потраже одговорне за прикључење. Ми струју јесмо трошили, али нас они нису обавестили колико месечно треба да платимо и ко је одговоран за то? Ако у продавници узмете нешто и не платите, једном ће вас пустити, али неће стално. Шта су они чекали? Ми нисмо одбили да платимо и знамо да је струја роба као и свака друга и да се мора платити потрошено – каже Пударевић.

Живот у мраку и без грејања никоме не би био пријатан, а у згради живи и четворо деце од седам до 16 година. Заменик градоначелника Радован Дивнић упознат је са проблемом и градска управа укључила се у његово решавање.

– Та зграда практично нема употребну дозволу, станари су струју трошили седам година, а нису је плаћали јер, испада, нису имали коме. Са Електродистрибуцијом смо у уторак постигли договор да Град уплати прикључак, иако је остало да се провери да ли имамо такву уговорну обавезу. Постигнут је договор да се смањи висина потраживања и да се направи репрограм на 24 месеца уз редовно измирење текућих обавеза, тако да више не би требало да буде проблема. Можда су станари морали бити упорнији у захтевима да се легализује њихов статус, али не можемо на њих сваљивати кривицу, нарочито ако су покушавали да регулишу плаћање потрошње – каже Дивнић.

Градска управа уплатила је у среду новац за прикључак, седам породица платило је истог дана прву рату вансудског поравнања и радници Електродистрибуције укључили су им струју.

Адреса

Станари ове зграде кажу да имају проблема и са вађењем личних докумената јер, тврде, немају адресу и полиција сматра да “не постоје”. Рачуне обједињене наплате добијају уредно на адресу у Улици војводе Путника, удаљеној пар стотина метара, а када им је искључена струја на записницима је уписана Улица патријарха Павла. На решењима о додели станова стоји адреса Планирана 7.

Одговор?!

На питање упућено помоћнику министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милану Поповићу шта Министарство може учинити да се проблеми станара ове зграде, од искључења електричне енергије усред зиме до немогућности вађења личних докумената са адресом на којој живе, реше у овом тренутку, али и трајно, стигао нам је одговор у року од четири сата.

У њему дословно стоји: Одговор на Ваше питање је да је обавеза сваког грађанина да уредно измирује трошкове за електричну енергију, за стан у коме живи, те је потребно да се именовани обрате надлежном дистрибутеру за електричну енергију и с њим постигну договор за измирење обавеза. Помоћник министра Милан Поповић.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )