НА БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – Први пут пливао и освојио Часни крст

НА БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – Први пут пливао и освојио Часни крст

IMG_3362

Другу годину заредом у Лозници је у уторак на Богојављење организовано пливање на Дрини за часни крст. Најбржи Никола Степановић први пут је учествовао и победио на овој манифестацији која је привукла велики број посетилаца са обе обале реке

У уторак, на Богојављење, другу годину заредом организовано је пливање за часни крст на Дрини, а победник је Лозничанин Никола Степановић (21). Он је први пут учествовао на овој манифестацији и успео да први преплива стазу од 33 метра која симболизује године Исуса Христа.

– Ово је за мене било велико искушење и велика част. Момци који су учествовали показали су храброст да на минус један степен уђу у воду која је била нешто топлија и ја им свима честитам. Драго ми је да сам од 23 пливача први стигао до часног крста – казао је још Никола по изласку из ледене воде.

Он ће наредних годину дана чувати венац и прелазни пехар, а као награду добио је златни крстић, дар златаре “Сафир”, која је и за остале пливаче обезбедила пригодне награде. Другопласирани у овом надметању, које је по сунчаном али хладном дану пратио велики број људи са обе обале Дрине, био је Ђорђе Ракић (19), а трећи је до циља стигао Милош Мићић (26), обојица из Лознице. Другу годину заредом пливање на Богојављење организовала је Црквена општина Лозница и Пливачки клуб “Дрина”, уз подршку ресторана “МН” и градске управе.

– Драго нам је што се ове године одазвао већи број пливача него прошле, а трудићемо се да следеће буде још више. Многи су нам помогли да ово организујемо и обезбедимо награде, а сасвим сам сигуран да ће за следећу годину бити обезбеђен знатно већи наградни фонд иако момци који се такмиче не чине то превасходно због награде већ из личне потребе и  задовољства – рекао је Теофило Севић, председник пливачког клуба и главни организатор манифестације.

Прошлогодишњи победник Ђорђе Вукмировић, како је и обећао, ове године није желео да се такмичи и то је препустио онима који до сада нису имали прилику да освоје часни крст.

– Ранијих година три пута сам освајао богојављенски крст на Зворничком језеру у Малом Зворнику, а прошле године сам учествовао с намером да подржим организаторе у Лозници. Како сам и рекао тада, више не намеравам да се такмичим – казао је Вукмировић изражавајући наду да ће ово прећи у традицију која ће се неговати у Вуковом завичају.

Као и прошле године, о безбедности пливача бринули су лознички лекари, рониоци и припадници граничне полиције.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )