ЗИМСКА СЛУЖБА – Увек може боље

ЗИМСКА СЛУЖБА – Увек може боље

CCISTILO SE

Почетак године донео је снег који је у Лозници достигао висину од 23 сантиметра и стару полемику да ли снежне падавине у јануару јесу или нису изненадиле зимску службу. Многи возачи и пешаци нису били задовољни како је чишћен снег са коловоза и тротоара, док надлежни кажу да је посао обављан благовремено, али и да увек “може боље”.

Пантелија Алексић, директор ЈП “Град”, каже да је ситуацију искомпликовала и ледена киша, а било је и кварова на машинама зимске службе.

– Генерално су сви путеви били проходни и никога у граду нисам видео да вози са ланцима на точковима, а да би се имала апсолутна проходност,  закон предвиђа употребу ланаца. Ми смо дужни да чистимо снег према приоритетима,  омогућимо проходност на путевима где се одвија линијски аутобуски превоз, онима који   воде поред издвојених одељења школа, амбуланти и улице ка јавним установама, а ниједан пут није био непроходан. Снег нас није генерално изненадио, али разумемо и грађане који имају примедбе, а друга је ствар што су неки заборавили да узму лопату и очисте испред својих кућа и локала, што им је обавеза. Могло је боље, али генерално нигде у Србији није било ништа другачије. Иначе, одржали смо  састанке како бисмо још спремније дочекали наредни снег – каже Алексић.

Он наводи да се дешавало да служба очисти снег са коловоза, а грађани га врате. Тако се,  дешавало да по четири-пет пута чисте исту улицу пошто су грађани и власници локала снег који су чистили са тротоара бацали на улицу, а проблем су и паркирани аутомобили због којих машине не могу да прођу неким улицама, као што је, на пример, Поп Лукина. Овогодишња зимска служба траје од 15. новембра до 31. марта, 137 дана пошто је година преступна. Зимско одржавање јавних површина, тротоара, пешачких стаза, пешачких мостова, поверено је КЈП “Наш дом”, а чишћење улица и путева “Стобексу”. За зимско одржавање локалних путева припремљено је 60 тона индустријске соли, 300 кубика агрегата, мешавине шљаке и дробљеног камена, и 150 кубика чисте камене ризле за ручно посипање. Истовремено је за јавне површине припремљено 50 кубика сепарисаног чистог песка, десет тона индустријске соли и тона осталих хемијских средстава  за места где су бехатон плоче за чије посипање се не користи индустријска со.

Из ЈП “Град” поново подсећају да је потребна сарадња грађана како би зимско одржавање било што ефикасније и да је  законска обавеза да у време снежних дана простор испред пословног простора и зграда чисте власници радњи и скупштине станара.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )