У КОСТАЈНИКУ – Санација јаловишта на пролеће

У КОСТАЈНИКУ – Санација јаловишта на пролеће

sanacija jalovista u kostajniku na prolece jaloviste u kostajniku foto s.pajic

У неколико последњих месеци на јаловиште су долазиле бројне екипе стручњака да сагледају ситуацију. Ми смо недавно били у Београду и речено нам је да је у току завршница документације и пројекта санације која ће се одвијати у три фазе, каже Миленко Мићановић, из МЗ Костајник.

Отапањем великог снега током прошлог викенда у Костајничку реку су кренуле нове количине песка и муља са јаловишта некадашњег рудника антимона “Столице”, али опасности од евентуалних попуштања бране нема. Ово нам је потврдио Владан Лазић, чувар јаловишта, који је рекао да мештани Костајника немају разлога за страх и панику.

– У реци су поново сиве материје, али то се дешава и кад мање кише падају. Већи део околних вода изнад јаловишта одлази каналима који су ископани  да вода не тече кроз јаловину. Снег јесте прекрио целу површину бране и немогуће је спречити да, док се топи, не понесе и муљ са собом – објаснио је Лазић.

Он је потврдио да су у више наврата у последњих неколико месеци долазиле бројне екипе стручњака ради сагледавања ситуације и да се нада да ће санација кренути ускоро. Приликом обиласка јаловишта у децембру, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић такође је потврдио да ће санација ускоро почети и да ће то бити трајно решење, а мештани Костајника и Корените се надају да ће се све то и остварити.

– Ми смо недавно били у Београду и речено нам је да је у току завршница документације и пројекта санације која ће се одвијати у три фазе. Прва подразумева физичко обезбеђивање постојеће бране, потом следи чишћење речног корита од наноса и на крају следи уклањање муља са околних њива. Све што буде скинуто са пољопривредног земљишта или из дворишта, биће поново враћено на јаловиште, које ће бити обезбеђено од поновног оштећења – каже Миленко Мићановић, члан савета Месне заједнице Костајник.

Он није могао да потврди када ће почети први радови, али, како су му рекли надлежни, то би свакако требало бити с првим данима пролећа.

БРАНА

Брана јаловишта рудника “Столице” попустила је у мају 2014. када је овај крај погођен великим поплавама и клизиштима и од тада у речно корито истиче јаловина. Држава је помогла да се уради привремено решење и постави дрвена баријера са филтерима, која је делимично ублажила контаминирање реке и земљишта низводно од јаловишта.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )