ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Сви се морамо окренути раду

ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – Сви се морамо окренути раду

Vidoje Petrovic gradonacelnik OVA INTERVJU

У години на измаку радило се на  отклањању последица прошлогодишњих поплава, али се уз подршку државе  и инвестирало у путеве, у образовање, поправљање демографске слике и тражили начини како поправити положај грађана Лознице.  Локална самоуправа разговара са неколико страних фирми, а градоначелник верује да ће индустријска зона добити неке нове “станаре”. Рад, одговорност и резултати морају бити кључни свугде и на сваком месту, поручује градоначелник

Како оцењујете 2015. годину за Град Лозницу?

– У годину смо ушли са лошим билансом из 2014. који је последица незапамћених поплава. Оне су Лозницу и више од пола Србије вратиле бар пет година уназад. Ако имамо у виду шта је све урађено, да смо у доброј мери уз помоћ Владе Србије и многих донатора успели да ублажимо последице поплава, неке у потпуности и да ниједног момента ниједна активност није доведена у питање, морам рећи да одлазећу 2015. ипак можемо оценити као тешку, али успешну годину. Све обавезе буџета града су реализоване без дана закашњења и о сваком динару се водило рачуна. Сви корисници и наши добављачи, односно извођачи радова исплаћени су без кашњења, а тиме се мало која локална самоуправа у Србији може похвалити. Свакако да не можемо у потпуности бити задовољни докле год наши грађани немају живот који имају многи у другим државама, па чак и неким срединама у нашој земљи, али увек морамо имати на уму са које позиције почиње да се развија овај град и позиције са којих су почели неки други градови. Лозница је била у дубокој рецесији, једна девастирана општина, а постала је град не само административним одлукама, него то постаје у сваком погледу и свакога дана је све видљивије. И по институцијама, инфраструктури, а једну средину могу да учине великом пре свега, и највише, сами њени грађани.

Да ли сте задовољни урађеним и шта истичете као најзначајније резултате?

– После године великих поплава урадили смо све што је било до нас да се последице отклоне, а то је у потпуности подржано од Владе Србије. За штете причињене на стамбеним објектама у мајским поплавама 1.084 домаћинства добила су близу 200 милиона динара, ако томе додамо нове саграђене куће, регулисана оштећена речна корита, сређен део каналске мреже, санацију путева, питање је дана када ће бити завршен и мост у Драгинцу, ако се томе додају бројне донације које су стизале, не само из Канцеларије за обнову и помоћ, него и од многих страних влада, удружења и других, мислим да све то заслужује велику пажњу. У овој години смо много урадили на ревитализацији путне мреже у бројним градским и сеоским месним заједницама и успели, уз све тешкоће, да ипак издвојимо огромна средства. Укупно су ове године у нове путеве са асфалтом уложена 142 милиона. Ради се Улица Бакал Милосава, започета је Дринска, важан пројекат за Лозничко Поље где живи око осам хиљада грађана, завршава се трећа фаза на вишенаменском центру у Тршићу, а добили смо и подршку владе од 20 милиона динара за изградњу приступног пута са пратећом инфраструктуром. Урађена су четири километра новог асфалта у Бањи Ковиљачи, завршава се фискултурна сала у Ковиљачи уз подршку владе са 26,5 милиона. Санирају се оштећења на обалоутврдама Јадра где су уз помоћ државе изведени радови вредни 41,4 милиона, у доњем току реке Трбушнице за 1,8 милиона, а за чишћење корита Штире добијена је донација од 83 хиљаде евра. Град је у образовање за ову годину издвојио 320 милиона, предшколско 114, основно 146, средње 46 , стипендије 14 милиона, а за културу је дато 18,6 милиона. Све то одсликава наш однос и указује на напоре Града како бисмо у условима смањене привредне активности, још увек високе стопе незапослености, недовољних или релативно малих зарада, успели да то амортизујемо. Из овога се може закључити да је политика коју смо спроводили у овој години окренута пре свега грађанима Лознице.

С. Трифуновић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )