СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” – Пројекат па радови

СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” – Пројекат па радови

Mozda poraste

На седници Скупштине града прошле седмице усвојен је нацрт плана детаљне регулације (ПДР) блока оивиченог Тргом Вука Караџића, Булеваром Доситеја Обрадовића и улицама Светог Саве и Драгољуба Поповића. После низа примедаба које су станари блока износили откако се на јавном увиду појавио први нацрт ПДР и након неколико његових измена, крајем новембра су се ставови обрађивача плана ЈП “Урбоплан” и грађана приближили до те мере да се документ коначно могао наћи пред одборницима. На реду је израда пројекта која ће детаљно одредити све што је ПДР предвидео тако да ће се тачно знати положај сваке клупе, лампе, корпе за отпатке… али и који ће материјали бити кориштени и на основу тога ће бити изведени радови када за њих дође време.

Најважније примедбе грађана прихваћене су делимично или у потпуности па је тако ширина стаза сведена са два на 1,8 метара, а она која дели парк на две целине задржаће свој праволинијски облик. Десет управних паркинг-места замењено је, одлуком Комисије, подужним местима како би се смањило заузеће зелене површине, а  и обрађивач и Комисија прихватили су да трим-стаза обухвати парк као јединствену целину и да буде израђена од одговарајућих материјала.

Комисија за планове је на затвореној седници, одржаној после јавне на којој су саслушане примедбе грађана, одлучила и да делимично усвоји примедбу “Младост туриста” којом је тражено да се, насупрот нацрту ПДР, дозволи надзиђивање објекта у којем је смештена ова фирма. Обрађивач је примедбу одбацио због израженог мањка паркинг-места у блоку као и због близине тог приземног анекса постојећим зградама чији прозори су окренути ка њему. Комисија је, међутим, дозволила надзиђивање тог и анекса у којем се некада налазио “Први мај” уз обавезну израду урбанистичког пројекта, сагласност власника станова који имају прозоре окренуте према њима и задржавање постојећих пролаза у приземљу. Надзидани простор би био намењен комерцијалним делатностима, одлучила је Комисија одредивши и да објекат не сме бити виши од два спрата.

То, међутим, не значи да ће анекси тек тако моћи да буду надзидани. Чак и ако се испуне сви услови, урбанистички пројекат ће морати да иде пред Комисију која ће одлучити да ли ће дозволити надзиђивање.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )