У ЧАСТ ГУЧЕВСКИХ ЈУНАКА – Гуслама опевана битка

У ЧАСТ ГУЧЕВСКИХ ЈУНАКА – Гуслама опевана битка

IMG_2342

Српски гуслар Милутин В. Ђуричић из Лознице, представио је у уторак у Вуковм дому културе свој нови компакт-диск “Битка изнад облака – Гучево 1914”. Са око 350 стихова, написаних само за ово издање, описао је једну од најславнијих битака у Првом светском рату и јунаке са Дрине, који су 55 дана крварили бранећи Србију.

– Пошто до сада нико уз гусле није опевао Гучевску битку, мој је план био да то урадим још пре годину дана. Све сам припремио, али због објективних разлога нисам успео то да остварим. Нисам одустајао па сам уз подршку пријатеља успео то да урадим сада. Снимао сам у студију “Ортаци”, код Слободана Радивојевића, а као наратор на снимку појављује се професор историје Зоран Тошић. Они су допринели да с поносом публици представим ово издање, које сам посветио славним јунацима – каже Милутин Ђуричић.

У програму су учесвовали и чланови гусларске секције КУД “Караџић”, здравичар и водитељ Миливоје Бештић из Новог Сада, као и песници, инструменталисти и народни певачи. Пре овог ЦД-а, Ђуричић је објавио још два – “Бој на Лозници” и “Перјанице рода Херцегова”.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )